Триъгълникът Президентство - Нинова - ВМЗ "Сопот" стана почти Бермудски Снимка: © ВМЗ "Сопот"

В скандала между вицепремиера Корнелия Нинова и президентския съветник Димитър Стоянов относно оръжейна пратка на ВМЗ "Сопот" със сменена крайна дестинация на изделията от Ислямска република Афганистан на Република Украйна, се намеси и бившият председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот" Никола Стоянов.

Стоянов директно обвини Нинова в лъжа заради твърдението й, че е спирала сделка на ВМЗ "Сопот". По думите му оповестяването на конфиденциална информация е изкючително недопустима постъпка, а цитираната от вицепремиера информация за оръжейната сделка нито има нещо общо със служебното правителство - както твърди Нинова, нито е спирана.

От думите на бившия директор във ВМЗ "Сопот" все пак се разбра, че, за да се осъществи сделката е променена крайната дестинация на изнасяното оръжие.

Историята накратко:

Преди два дни президентският съветник Димитър Стоянов публикува във Facebook част от документ, в която се вижда съдържанието само на две изречения - "Министерството на икономиката", "Крайната дестинация на изделията се променя от Ислямска република Афганистан на Република Украйна". Нямаше дата, нито друга информация за контекст.

Корнелия Нинова реагира на изнесената информация, като показа цялото съдържание на въпросния документ, с редакция на определени части от съдържанието му, които представляват тайна, и нарече Стоянов "петно за президентството".

Документът, заради който тече задочният спор между Нинова и Стоянов, е докладна записка на бившия директор на ВМЗ "Сопот" (сменен през февруари 2022 г.) до съвета на директорите (сменен през юни 2022 г.), датирана от 2021 г.

Нинова уточни, че писмото е съставено по време на управлението на втория служебен кабинет с премиер Стефан Янев, и то в края на мандата му през ноември 2021. С докладната записка съветът на директорите на ВМЗ одобрява предложение на изпълнителния директор да се промени датата и дестинацията на доставката на българско оръжие - от 2021 към април 2022 г., и вместо да се изпрати в Афганистан - тя да отиде в Украйна.

"Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи промяна в сделката. Този съвет подава документи в Междуведомствената комисия към министерството (на икономиката - б.р.). Междувременно е сменен министърът и съм аз на този пост. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение", описа хронологията Нинова.

Тя посочи, че предложението е дошло от директор, назначен от ГЕРБ през 2015 г. във ВМЗ, и от съвет на директорите, "назначени от служебния кабинет на Румен Радев през ноември 2021 г.".

Тази сутрин, в ефира на БНТ, Никола Стоянов, по онова председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот", обясни, че много голям американски партньор, с който ВМЗ "Сопот" работи от 15 години, е изпратил писмо за промяна в дестинацията за износ на оръжие и че сделката никога не е била спирана от Корнелия Нинова. Това се случва към 28 януари, когато военните действия в Украйна не са започнали, уточнява Стоянов.

"Лъжа е, че тя е спряла тази сделка, защото тя не е спряна. Тази сделка се осъществи, стоката е изнесена отдавна. Не мога да ви кажа през коя страна, защото това е конфиденциална информация.", каза още той.

"Нека Нинова покаже документ, с който е спряла тази сделка. Тя се осъществи. Имало е разговор на високо ниво с американската компания, тя внесе нова дестинация и сделката се осъществи.", уточни детайлите Стоянов.

Според бившия директор в оръжейния завод на 28 януари 2022 година лидерката на БСП е била министър вече от два месеца (бел. р. правителството се закле на 13 декември 2021 г.) и докладната няма общо със служебното правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023