Снимка: © ВМЗ "Сопот"

В скандала между вицепремиера Корнелия Нинова и президентския съветник Димитър Стоянов относно оръжейна пратка на ВМЗ "Сопот" със сменена крайна дестинация на изделията от Ислямска република Афганистан на Република Украйна, се намеси и бившият председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот" Никола Стоянов.

Стоянов директно обвини Нинова в лъжа заради твърдението й, че е спирала сделка на ВМЗ "Сопот". По думите му оповестяването на конфиденциална информация е изкючително недопустима постъпка, а цитираната от вицепремиера информация за оръжейната сделка нито има нещо общо със служебното правителство - както твърди Нинова, нито е спирана.

От думите на бившия директор във ВМЗ "Сопот" все пак се разбра, че, за да се осъществи сделката е променена крайната дестинация на изнасяното оръжие.

Историята накратко:

Преди два дни президентският съветник Димитър Стоянов публикува във Facebook част от документ, в която се вижда съдържанието само на две изречения - "Министерството на икономиката", "Крайната дестинация на изделията се променя от Ислямска република Афганистан на Република Украйна". Нямаше дата, нито друга информация за контекст.

Корнелия Нинова реагира на изнесената информация, като показа цялото съдържание на въпросния документ, с редакция на определени части от съдържанието му, които представляват тайна, и нарече Стоянов "петно за президентството".

Документът, заради който тече задочният спор между Нинова и Стоянов, е докладна записка на бившия директор на ВМЗ "Сопот" (сменен през февруари 2022 г.) до съвета на директорите (сменен през юни 2022 г.), датирана от 2021 г.

Нинова уточни, че писмото е съставено по време на управлението на втория служебен кабинет с премиер Стефан Янев, и то в края на мандата му през ноември 2021. С докладната записка съветът на директорите на ВМЗ одобрява предложение на изпълнителния директор да се промени датата и дестинацията на доставката на българско оръжие - от 2021 към април 2022 г., и вместо да се изпрати в Афганистан - тя да отиде в Украйна.

"Съветът на директорите одобрява тази докладна и взима решение да се направи промяна в сделката. Този съвет подава документи в Междуведомствената комисия към министерството (на икономиката - б.р.). Междувременно е сменен министърът и съм аз на този пост. Комисията отказва да разглежда тази сделка и не издава разрешение", описа хронологията Нинова.

Тя посочи, че предложението е дошло от директор, назначен от ГЕРБ през 2015 г. във ВМЗ, и от съвет на директорите, "назначени от служебния кабинет на Румен Радев през ноември 2021 г.".

Тази сутрин, в ефира на БНТ, Никола Стоянов, по онова председател на Съвета на директорите на ВМЗ "Сопот", обясни, че много голям американски партньор, с който ВМЗ "Сопот" работи от 15 години, е изпратил писмо за промяна в дестинацията за износ на оръжие и че сделката никога не е била спирана от Корнелия Нинова. Това се случва към 28 януари, когато военните действия в Украйна не са започнали, уточнява Стоянов.

"Лъжа е, че тя е спряла тази сделка, защото тя не е спряна. Тази сделка се осъществи, стоката е изнесена отдавна. Не мога да ви кажа през коя страна, защото това е конфиденциална информация.", каза още той.

"Нека Нинова покаже документ, с който е спряла тази сделка. Тя се осъществи. Имало е разговор на високо ниво с американската компания, тя внесе нова дестинация и сделката се осъществи.", уточни детайлите Стоянов.

Според бившия директор в оръжейния завод на 28 януари 2022 година лидерката на БСП е била министър вече от два месеца (бел. р. правителството се закле на 13 декември 2021 г.) и докладната няма общо със служебното правителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"