Слави Трифонов свика пресконференция. Дойде, говори и нищо Снимка: © Булевард България

Кои юристи съветват Слави Трифонов и "Има такъв народ" за инициирания от тях референдум за превръщане на България от парламентарна в президентска република? "Иван, Драган и Петкан" - това е отговорът на партийния лидер, който за първи път, откакто е в политиката, даде пресконференция - с участието на медии. Повече от час му бяха задавани въпроси, които най-често оставаха без конкретни отговори. Именно инициативата за събиране на подписка за допитване на народа дали иска Велико народно събрание да промени конституцията и оттам - държавното устройство, бе поводът. Така дойде и питането за юридическия екип.

"Защо трябва да ви казваме как се казват. Вие ще видите по резултатите колко ни е добър екипът", каза Трифонов в отговор на запитване на журналистка от "Дневник".

Той изрази "положителни представи" за обявения от партията му инициативен комитет за референдума. Все пак Трифонов към момента нямал очаквания за неговия успех, но посочи, че "хората имат нужда" от провеждането му, тъй като "парламентът изглежда все по-нелепо все по-често".

От изказванията му стана ясно, че не е разговарял с държавния глава Румен Радев по темата. Президентът не е бил информиран предварително за целта на референдума на "Има такъв народ".

Трифонов каза, че ще представи подробен проект за президентска република едва когато правните екипи изготвят такъв в детайли. Същите, чиито имена са тайна, но лидерът увери, че са "конституционни експерти".

Други теми, на които Трифонов трябваше да отговаря, бяха предстоящите парламентарни избори и бъдещите планове на партията му, забавената от него имуществена декларация, която дълго отказваше да подаде - въпреки изискването на закона, и позицията му за Северна Македония. Все важни въпроси, на които лидерът на ИТН отговаряше дълго и неконкретно.

По повод декларацията за имущество, която трябва(ше) да подаде пред КПКОНПИ, но сега вече ще го и направи след две години, в които не се съобразяваше със закона, Трифонов повтори, че е "видимо" как си е изкарвал парите. Защото години наред са го давали по телевизията.

"Сумата в декларация е спечелена пред очите ви и нямам какво да крия. Аз съм я спечелил с много труд", коментира той, но няколко пъти отказа да назове конкретната ѝ стойност. Тя щяла да се види, когато декларацията бъде подадена, а КПКОНПИ я публикува в указания за това срок.

Подобен "конкретен" отговор журналистите получиха и за това защо партията му е започнала да прибира пълната субсидия от 8 лева на глас, след като дълго време казваше, че няма да я приема. ИТН настояваше или за отмяна, или за 1 лев на глас държавна субсисия за политическите партии.

"Аз съм много щастлив, че вие не ми задавате въпроса как така върнах 4,5 млн. лв. на държавния бюджет. Има ли някой, който да го е правил?", смени темата Трифонов, след което допълни, че решението е взето след среща със структурите на ИТН, които му казали, че "нямат никакви пари".

"Вие сте дошли в ИТН да работите за доброто на хората - няма да имате пари. Стигнали сте дотам, че вече няма да взимате пари - не сте професионални политици", допълни той.

В едни от малкото му политически ясни заявки, Трифонов каза, че българското вето за членството на Република Северна Македония трябва да бъде върнато, тъй като това е "единствената опция да се спре антибългарската реторика там".

Той коментира и предстоящите предсрочни избори, като каза, че няма очаквания за резултати, но, ако гласоподавателите дадат подкрепата си за ИТН, то те ще направят "всичко възможно това да е един работещ парламент, а не като този, който нищо не направи". Репликата толкова много се хареса на Трифонов, че той я повтори в три различни момента от пресконференцията си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024