Тристранката подкрепи неединодушно Бюджет 2023 Снимка: © Булевард България

Проектът на Закон за държавния бюджет за 2023 г. бе подкрепен от всички организации, с изключение на КТ „Подкрепа“. Това стана ясно след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). На 5-часовата среща между представителите на държавата, бизнеса и синдикатите днес бяха обсъдени и трите бюджета от закона – както т.нар. „голям“ бюджет, така и тези на Здравната каса и на Държавното общо осигуряване (на НОИ).

Никой не събра единодушие. Бюджетът на НЗОК бе подкрепен от шест организации, като само от Българска-търговско промишлена палата се въздържаха от подкрепа. Бюджетът на ДОО беше подкрепен от пет организации – Асоциацията на индустриалния капитал и КТ „Подкрепа“ не го подкрепиха. Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че отрицателният вот е заради липсата на реформи.

Оптимизъм без визия за развитие: Бюджет 2023 е „закърпване на положението“

Велев обясни, че подкрепата за „големия“ бюджет е, защото приоритет номер едно са членството в еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. А по думите му дефицит от 3%, без да се променя данъчната система, е много важен механизъм за влизането в тях.

Проектобюджетът за тази година, който се очаква да влезе в сила от 1 август, бе представен миналата седмица. В него е заложен дефицит на начислена основа от 3%. Очакваният икономически растеж е 1,8%.

Бюджет 2023: Растеж с 1,8%, дефицит от 3% и по-висока събираемост от НАП

По думите на Асен Василев той е изпълним, но няма да е лесно. „Ще трябва да се положат усилия за повишаване на събираемостта в приходната част, с оглед на което има и няколко преходни и заключителни разпоредби в самия законопроект“, посочи финансовият министър.

Според АИКБ обаче завишаването на прогнозата за приходите през 2023 г. не е реалистично и поставя под риск изпълнението на бюджета. Бизнесът смята прогнозите за икономическия ръст от 1.8% за по-оптимистични спрямо реалността.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024