Трите големи телекома получиха лиценз за 5G мрежи след обжалване в съда и нов търг Снимка: © Getty Images

Трите големи телекома - А1, „Теленор“ и VIVACOM - получиха разрешения за ползване на честоти в спектъра 3,6 GHz, което им дава възможност да изградят 5G мрежите си.

След отмяна на първоначалния търг и обжалване в съда от страна на БТК (VIVACOM), компаниите вече имат национално покритие в съответния радиочестотен спектър за срок от 20 години.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) проведе търг с тайно наддаване на 6 април, при който стана ясно, че общата сума, която трите телекома ще платят за ползване на честотите, е 13,4 млн. лв. Цената при първоначалното решение на КРС беше общо 12 млн. лв.

Най-ниския отрязък в спектъра (3500-3600 MHz) получи „Теленор“ на цена от 4,1 млн. лв. Средната честотна лента (3600-3700 MHz) е за A1, която ще плати и най-много – 4,7 млн. лв. За БТК (VIVACOM) е най-високият спектър - 3700–3800 MHz, на цена от 4,6 млн. лв.

В крайна сметка A1 отново получи средната лента, каквото бе решението на КРС преди обжалването на БТК. VIVACOM и "Теленор" размениха честотите си.

През март КРС раздаде три честотни ленти по 100 MHz на трите телекома. Регулаторът реши да няма търг, защото се явили три кандидата за три честотни ленти, а ресурсът е бил достатъчен. VIVACOM получи най-ниския отрязък от спектъра, защото беше единствен кандидат за него. Най-високият беше за "Теленор", а средният - за A1. БТК обаче оспори решението в съда и поиска търг.

КРС отхвърли искането на VIVACOM заради изтичане на крайния срок. Телекомът образува дело в Административния съд и на 15 март регулаторът обяви, че предлага нова тръжна процедура с тайно наддаване, за да не се забави навлизането на 5G мрежите в България заради съдебни дела.

В крайна сметка се стигна до новия търг. От A1 обявиха, че ще платят общо 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и 8 млн. лева за годишни такси. "5G мрежата на А1 вече покрива над 75 града и курорта в страната, включително всички по-големи областни центрове", казват от компанията.

От VIVACOM коментираха, че са "удовлетворени от резултатите от проведения търг". "Проведената прозрачна тръжна процедура е гаранция за стабилността и законосъобразността на разрешенията, които предстои да бъдат издадени", обявиха те.

Към момента компанията предоставя мобилни услуги от пето поколение в централните градски части на 27-те областни града.

По-малки общини като Балчик и Мездра решиха да наложат едногодишен мораториум върху изграждането на мобилна мрежа от пето поколение на териториите им.

5G e cлeдвaщo пoкoлeниe тeхнoлoгия зa мoбилни мрeжи, която мoжe дa прeдaвa инфoрмaция мнoгo пo-бързo в cрaвнeниe c 4G. Ползване на честотите в обхват 3,6 GHz ще доведе до създаване на условия за навлизането на нови технологии, както и предпоставки за предоставяне на нови качествени услуги на потребителите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024