Снимка: © Getty Images

Общинският съвет на Балчик е взел решение да въведе 1-годишен мораториум върху изграждането на 5G мобилна мрежа на територията на общината.

Гласуването се е провело на последното заседание на съвета на 30 септември по искане на 183 души, искащи забрана за изграждане на антени за 5G. 

Според БНР Варна постоянните комисии към ОбС Балчик са провели общо заседание в края на миналия месец, на което е взето "единодушно решение за подкрепа на апела на местната гражданска инициатива и налагане на забраната за период от една година". 

На заседанието на 30 септември все пак е имало гласове "против" сред 21-членния съвет, но мнозинството е решило да въведе мораториума. Протоколът от гласуването все още не е публикуван.  

"5G спира молекулата с кислород да достига до мозъка чрез хемоглобина"

Най-голямата политическа група в местния парламент е тази на коалицията ВМРО, ГЕРБ, СДС (7 души), на второ място се нарежда "БСП за България", АБВ и ДПС разполагат с по трима общински съветници; двама са от "Демократична България", а един - от "Воля". 

Не е ясно каква сила би имало решението на Общинския съвет, доколкото управлението на електронните съобщения в България е държавна политика, а не се регулира на местно ниво. 

5G във Виена: Как най-добрият град за живеене в Европа инвестира в мрежата си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети