5G във Виена: Как най-добрият град за живеене в Европа инвестира в мрежата си Снимка: © Unsplash

Австрийската столица Виена започва да субсидира изграждането на 5G-инфраструктурата в града. От юли 2020 г. местната администрация ще осигурява финансова подкрепа за всяка нова станция, която бъде разположена от операторите на територията на общината.

Общата сума на субсидията за станция ще е 27 500 евро - по 5500 евро на година за петгодишен период след въвеждането в експлоатация - което представлява близо половината от общия разход за инсталирането й. Бюджетът, който властите във Виена са отделили за подпомагане на 5G-инфраструктурата, възлизат на около 20 милиона евро. Условието е новите обекти да бъдат пуснати в действие между 1 юли 2020 и 30 юни 2022 г.

Виена планира да субсидира нови 240 базови станции за 5G мрежа на всеки от основните мобилни оператори A1, Hutchinson Drei и T-Mobile Austria, ако обектите са поставени върху терени с публична собственост - например в сгради на общината.

В момента трите оператора управляват около 100 станции за 5G във Виена. Инвестициите са особено важни с оглед на предстоящото разширяване на комуникационната инфраструктура.

А1 пусна в масова експлоатация своите 5G услуги през януари 2020, като мрежата им покриваше 350 локации в 129 общини на Австрия. Компанията управлява най-голямата 5G мрежа в страната върху територия от 54 000 кв.км. T-Mobile Austria, подразделение на Deutsche Telekom, вложи 57 млн. евро за придобиване на право за ползване на спектъра за 5G и пусна услуга през март 2019 г. с активирането на първите 25 базови станции в по-малки населени места. Операторът Hutchinson Drei завърши 2019 г. с приблизително 100 базоави станции за 5G на територията на цялата страна.

Виена гледа на инвестицията си в дигиталната инфраструктура като на още един фактор за запазване на статута си като лидер в класациите за най-добрите градове за живеене в световен мащаб.

Австрия не е единствената държава от ЕС, която търси начини да вдигне скоростта на дигиталната си икономика. В последния пакет от 750 млрд. евро на Европейската комисия се отделяше специално внимание върху нуждата от инвестиции в дигитални ресурси и технологии - от 5G до изкуствения интелект. Отделните страни-членки вече дават сигнал, че са готови да ускорят частните и публичните инвестиции в 5G и в другите високоскоростни мрежи след пандемията.

През февруари Великобритания обяви, че ще вложи 65 млн. паунда за подпомагане на проекти, които ще използват потенциала на 5G-мрежите в сферата на обществените услуги, индустриалното производство и развлекателния сектор.

В Германия големите телекомуникационни оператори също планират да засилят покритието на 5G за клиентите си до края на 2020 г. От Vodafone имат амбиции да осигурят свързаност на 1/3 от близо 30 милиона свои клиенти. Deutsche Telekom планира да увеличи значително броя на предавателите в своята 5G мрежа на територията на цялата страна. "Дойче веле" цитира представители на Telefonica, които говорят за осигуряване на 5G покритие в 30-те най-големи града на Германия до 2022.

Високата скорост на трансфера на голям поток от данни дава възможност за приложение на технологии като AI, облачните услуги, анализ на големи масиви от данни и Internet of Things в сектори като образованието, медицината, транспорта, индустрията и др.

Дистанционната работа или провеждането на училищните занимания в домашни условия по време на Covid-пандемията още веднъж показа колко важно е наличието на високоскоростна интернет връзка в национален мащаб.

Затова по-бързото въвеждане на петото поколение на мобилна свързаност се разглежда като важен фактор за конкурентоспособността на националните икономики. В последния доклад за бъдещето на мобилните технологии от производителя на мрежово оборудване Ericsson се прогнозира, че към края на 2025 г. ще има поне 2,6 млрд. потребители на 5G-мрежата в глобален мащаб, които ще генерират почти половината от целия световен мобилен трафик на данни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024