"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма Снимка: © Unsplash

Издателят на "Труд" Петьо Блъсков е направил опит да се "освободи" от внушителни дългове на вестника си към Националната агенция за приходите, като прехвърли цялата си дейност към ново търговско дружество и обяви несъстоятелност на старото.

Това разказва "Капитал" в най-новия си брой, като посочва, че същата схема вече е прилагана и от "Стандарт", и от "Банкер" в последните няколко години - без НАП да се погрижи за събирането на задълженията им и без да предотврати повторното натрупване на дългове от новите им издатели.

Според проверката на "Капитал" - още в края на 2022 г. досегашният издател "Труд Медиа" е прехвърлил служителите и дейността си към ново дружество на име "Труд нюз". На него вече принадлежат и запазените марки на вестника на Блъсков.

"Труд Медиа" е натрупал 2,9 млн. лв. дългове към НАП и попада в списъка на големите длъжници на данъчната администрация. Фирмата е заложена и по кредит на собственика ѝ към ПИБ за 3,7 млн. евро, финансирали придобиването ѝ.

Фирмата-длъжник (преименувана междувременно на "Струга 6") е направила опит да задейства процедура по несъстоятелност, но е получила отказ, тъй като "дружеството не е уведомило надлежно НАП", както пише "Капитал". Те цитират и разговор с Петьо Блъсков, който твърди, че "се полагат усилия за погасяване на тези задължения".

Интересен детайл е, че новият "Труд нюз" е еднолична собственост на дружество, основано през 2012 г. от Петьо Блъсков и бъдещия министър на спорта в кабинета "Борисов 2" Красен Кралев (депутат от ГЕРБ в седмо поредно Народно събрание).

И двамата продават дяловете си на сина на Петьо Блъсков през март 2013 г., а той на свой ред излиза от собствеността през 2017 и прехвърля фирмата на Виктор Райковски. Блъсков-син се връща с 90% от капитала, но отново напуска, като собствеността се преструктурира между Райковски (98%) и Мира Матанова (2%).

В момента те са формалните издатели на в. "Труд", докато натрупалото дългове към НАП дружество на Блъсков-баща е почти изпразнено от активите си (с изключение на останалите търговски марки).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни и неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023