"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма Снимка: © Unsplash

Издателят на "Труд" Петьо Блъсков е направил опит да се "освободи" от внушителни дългове на вестника си към Националната агенция за приходите, като прехвърли цялата си дейност към ново търговско дружество и обяви несъстоятелност на старото.

Това разказва "Капитал" в най-новия си брой, като посочва, че същата схема вече е прилагана и от "Стандарт", и от "Банкер" в последните няколко години - без НАП да се погрижи за събирането на задълженията им и без да предотврати повторното натрупване на дългове от новите им издатели.

Според проверката на "Капитал" - още в края на 2022 г. досегашният издател "Труд Медиа" е прехвърлил служителите и дейността си към ново дружество на име "Труд нюз". На него вече принадлежат и запазените марки на вестника на Блъсков.

"Труд Медиа" е натрупал 2,9 млн. лв. дългове към НАП и попада в списъка на големите длъжници на данъчната администрация. Фирмата е заложена и по кредит на собственика ѝ към ПИБ за 3,7 млн. евро, финансирали придобиването ѝ.

Фирмата-длъжник (преименувана междувременно на "Струга 6") е направила опит да задейства процедура по несъстоятелност, но е получила отказ, тъй като "дружеството не е уведомило надлежно НАП", както пише "Капитал". Те цитират и разговор с Петьо Блъсков, който твърди, че "се полагат усилия за погасяване на тези задължения".

Интересен детайл е, че новият "Труд нюз" е еднолична собственост на дружество, основано през 2012 г. от Петьо Блъсков и бъдещия министър на спорта в кабинета "Борисов 2" Красен Кралев (депутат от ГЕРБ в седмо поредно Народно събрание).

И двамата продават дяловете си на сина на Петьо Блъсков през март 2013 г., а той на свой ред излиза от собствеността през 2017 и прехвърля фирмата на Виктор Райковски. Блъсков-син се връща с 90% от капитала, но отново напуска, като собствеността се преструктурира между Райковски (98%) и Мира Матанова (2%).

В момента те са формалните издатели на в. "Труд", докато натрупалото дългове към НАП дружество на Блъсков-баща е почти изпразнено от активите си (с изключение на останалите търговски марки).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024