"Труден и болезнен въпрос": Украинците, обвинени в сътрудничество с руската армия Снимка: © Getty Images

На третия ден от руската инвазия в Украйна, кметът на Купянск получава обаждане от командир на руската армия, който му предлага двамата да поговорят.

Тогава руските сили вече са в покрайнините на града - в североизточната област Харков. Кметът Генадий Мацегора публикува видеообръщение, в което обяснявала, че е приел предложението на руската страна.

„Взех решението да участвам в преговори, за да избегна загубата на животи“, казва той.

Мацегора предава града на руските сили без бой. А по-късно дори им осигурява транспорт, жилища, гориво и храна, разказва "The Guardian".

Сега той е един от стотиците украински граждани, обвинени в сътрудничество с нахлуващата армия, и може да получи до 15 години затвор. Купянск все още е под руска окупация, така че Мацегора не е арестуван, но на места, където руснаците са били изтласкани, украинските власти вече са извършили арести на заподозрени в подобно сътрудничество.

В началото на май главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова заяви, че има повече от 700 дела за държавна измяна срещу украински граждани и още 700 дела за сътрудничество.

В обсадения регион Харков прокурорите казаха, че вече са образували 50 дела, включително срещу седем полицаи, петима кметове и съдия. Всички те са обвинени, че са проправили път за Москва да окупира украински села и да убие десетки хора.

„От тези 50 души половината са арестувани. Останалите, за съжаление, остават в окупираните територии и все още не са арестувани”, каза главният прокурор на Харковска област Александър Филчаков пред "The Guardian".

Ръководителят на региона Олех Синегубов казва, че има различни форми на сътрудничество, като например предаването на информация.

„Това може да включва предоставянето на руската страна на списъци с имената на местни жители, които са в армията, семействата им или на хора, които са ветерани от войната в Донбас“, обяснява той.

Филчаков твърди, че има случаи, в които се предават списъци с имена на заможни украински граждани.

„Те са обяснявали на окупаторите къде живеят и какви богатства притежават, така че по-късно руските войници са посещавали техните къщи заедно със своите сътрудници и са крадяли от имуществото", допълва още той.

В село Южно, председателят на съвета е арестуван по обвинения в сътрудничество с руските сили. Прокурорите казват, че са намерили доказателства, че той е бил във връзка с руски агенти.

„Той се е подготвял за окупацията. Но руснаците така и не пристигнаха там и ние го арестувахме няколко дни след инвазията“, каза Максим Климовец, окръжен прокурор в Харковска област.

За украинските власти е важно да покажат, че наказанието за тези, които са помогнали на руската инвазия, ще бъде бързо и строго. Но в същото време процесът идва с много трудни въпроси.

Като например дали на прокурорите и съдиите на Украйна, които години наред се борят с обвинения в корупция и непотизъм, може да се вярва, че няма да злоупотребяват с наказателния процес.

Зеленски: 20% от Украйна е под контрола на Русия, над 200 хиляди деца са депортирани от окупаторите

По-рано президентът Володимир Зеленски уволни шефа на службата за сигурност в Харков по време на неговото посещение в града. Зеленски обвини мъжа, че е „мислил само за себе си“, вместо да помага за защитата на града през първите дни на войната.

„Правоприлагащите органи ще проучат какви са били мотивите му“, каза Зеленски.

Друг въпрос е как трябва да се оценяват различните форми на сътрудничество, за да може наказанията да са подходящи.

„Има хора, които с нетърпение очакваха да скочат в другата армия, има хора, които си сътрудничиха, защото искаха да спасят живота си, а има и хора, които бяха принудени да си сътрудничат с оръжие,“ казва Илко Божко, украински военен служител.

Украинските прокурори са изправени пред особено трудна задача в окупираните райони на Южна Украйна, които бяха завзети от руснаците в началото на войната. Там руските власти се опитват да наложат свое управление над живота в градовете, като например налагат руската учебна програма в украинските училища.

Ако Украйна си върне контрола над тези територии, може да има хиляди хора, които са извършили действия, които попадат в техническата дефиниция за сътрудничество, като например учители, които работят по новата учебна програма. Но мнозина смятат, че прокурорите трябва да бъдат снизходителни, когато става въпрос за подобни случаи.

„Това е много труден и болезнен въпрос. Много е трудно да се реши къде точно е границата. Не мисля, че трябва да се изисква героизъм от невъоръжени цивилни хора. Най-важното е да не се сътрудничи доброволно. Когато махнем окупаторите от цялата си земя, очаквам големи проблеми за това как ще решим този въпрос.“, казва Сергей Горбачов, омбудсман по образованието на Украйна.

Владимир Ариев, депутат от партия „Европейска солидарност“, оглавявана от бившия президент на Украйна Петро Порошенко, каза, че се надява парламентът да изготви нов закон, който ще позволи бързото и ефективно наказание, но също така ще предотврати и злоупотреби и ще подреди случаите по сериозност.

„Трябва да можем да установим нивото на сътрудничество, както и нивото на причинените щети и да можем да правим разлика в различните случаи. Някои хора трябва да отидат в затвора, но някои просто трябва да бъдат глобени или да им бъдат забранени обществени услуги", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024