True Detective отново е тук: Ще успее ли Джоди Фостър да върне славата на един от най-добрите сериали?

След близо 5 г. пауза един от най-оригиналните сериали True Detective се завръща с нова енергия и нов актьорски състав на 15 януари - и обещава да върне мрачните тръпки от ужаса, който пропиваше сюжета в страхотния първи сезон.

Джоди Фостър е в главната роля, но е и изпълнителен продуцент на новите епизоди. В екипа на продуцентите влизат и легендарните Матю Макконъхи и Уди Харелсън, благодарение на които сериалът се сдоби с огромната си слава през 2014.

Ник Пицолато, който е създател и сценарист на поредицата, също е част от продуцентския екип, а режисурата този път е поверена на Иса Лопес. Още преди да получи предложението от HBO за True Detective, тя вече е обмисляла да създаде "модерен уестърн върху леда" - идея, която доста се доближава до концепцията за сезона.

"Флиртът" на True Detective с окултното, както го наричат в Den of Geek, ще се прояви и в новия сезон с Джоди Фостър и Кали Райс.

Двете ще разследват странното изчезване на хора в безкрайната зима на Северозападна Аляска, след като по-ранните части от антологията се фокусираха върху Луизиана, Лос Анджелис и региона на Озарк.

Формулата на успеха в криминалния жанр е ясна: комбинацията между двама брилянтни, макар и привидно несъвместими партньори, превръща разплитането на загадките зад престъпленията по-интригуващо от всичко друго на света.

Героинята на Фостър се "задушава" в малкото селище Инис, "на края на света", след като вече е имала успешна кариера в най-големия град на щата. В контраст - нейната партньорка се чувства в свои води точно тук, в родното си място.

Миналото и опитът им са напълно различни, но това не им пречи да бъдат изненадващо добър екип. Самата Джоди Фостър иронизира своята героиня, като я определя като "ужасен човек" - но подсказва, че зад трудния характер има дълбока предистория.

"Ще видите откъде идва и с какво се бори, каква буря бушува в нея и откъде идва защитата и обичта към партньора ѝ във филма", казва Фостър.

Едно от вдъхновенията на Лопес за сюжета се оказва риалити шоуто "Alaska Troopers", което показва истинският живот на полицаите в най-откъснатите райони на северния щат.

Дистанцията от останалия свят не изолира местното население от сериозни проблеми като зависимост от алкохол и наркотици, изолация и депресия, включително сред младите хора.

70% от жителите на тези градчета са от коренното население, инупиаки. Режисьорката си сътрудничи с местна организация, чрез която събира истинските истории и особености на местните.

В True Detective: Night County зимата е периодът, в който мракът продължава със седмици, а ледът превръща всяко действие в логистичен кошмар.

"В края на първия сезон на True Detective можеш да се замислиш "Какво се случи тук? Дали просто една група тотално побъркани хора в Луизиана вършат тези отвратителни престъпления, или всичко се дължи на ритуала, който е отворил вратата към Жълтия крал? Дали Коул го вижда накрая, или мозъкът му е напълно опържен от наркотиците?". Всеки можеше сам да си отговори и за мен това беше перфектно", казва Иса Лопес.

Тя поставя сходна дилема и в новия си сезон: Дали Инис е място, в което "воалът между нашия свят и отвъдното е много тънък", или безкрайният студ и тъмнина са повредили разсъдъка на обитателите му?

Операторът е Флориан Хофмайстер, който спечели "Оскар" за филма "Тар" с Кейт Бланшет.

"И двамата с него бяхме стигнали до идеята, че вместо да се борим срещу тъмнината, трябва да я оставим да се прояви. Дори при интериорните сцени имаме дълбоко черни цветове. Целият дух на сериала е, че хората могат да видят само една част от реалността", казва Иса Лопес.

В главните роли влизат още Кристофър Екълстон от Doctor Who, Фиона Шоу от Killing Eve и др.

Как тази философия ще се претвори върху екрана - ще можем да видим съвсем скоро. Първият епизод на True Detectivе: Night Country излиза тази нощ (15 януари) по HBO и HBO Max, a финалът ще е на 24/25 февруари.

Джоди Фостър Джоди Фостър се е страхувала, че ще остане без работа на 40 г. Днес тя е звездата в True Detective

Сериалите, които ще гледаме през януари 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024