Френски медии подписаха безпрецедентна сделка с Google за авторските права Снимка: © Getty Images

Google и група френски медийни издатели подписаха ключово споразумение за авторските права. Технологичната компания ще плаща на вестниците, представлявани от Съюза на френските ежедневници APIG, за показване на новинарското им съдържание в интернет търсачката.

Споразумението е факт след месеци на напрегнати преговори. То е първата подобна сделка в Европа и представлява важна стъпка по пътя за договаряне на авторски права на други медийни издатели с технологичната компания.

От Google обявиха, че ще преговарят за индивидуални лицензи с представителите на APIG, чиито приходи се понижиха заради усиленото онлайн потребление и все по-рядката продажба на хартиените варианти на вестниците. В съюза са престижни медии като националния ежедневник Le Monde и седмичното списание Le Nouvel Observateur.

Издателите ще бъдат възнаграждавани в зависимост от приноса си за „политическа и обща информация“, обем на публикациите и месечна интернет аудитория.

„След дълги месеци на преговори, това споразумение е важна стъпка, която отбелязва разпознаването на съседните права на издателите, и начало на възнаграждението от страна на дигиталните платформи, които използват техните публикации онлайн“, каза изпълнителният директор на в. „Les Echos“ Пиер Лует.

„Това отваря нови възможности за нашите партньори – медийните издатели“, обяви в четвъртък CEO-то на Google France Себастиен Мисоф. „Щастливи сме, че ще допринесем за развитието им в дигиталната ера и ще подкрепим журналистиката“.

Още миналата година Google обяви, че ще възнамерява да предприеме безпрецедентния ход да плаща на медийните издатели – нещо, което отказваше да прави с години. По подобни сделки се работи още в Германия и Бразилия.

Франция е първата страна, която прие новите закони за авторските права на ЕС. Комисията за защита на конкуренцията обяви миналата пролет, че Google трябва да плаща на издателите и новинарските агенции за тяхното съдържание.

Технологичният гигант обаче заплаши, че ще блокира търсачката си в Австралия, тъй като страната е на път да приеме подобен закон, който ще принуди Google, Facebook и още компании да договорят авторските права с издателите за показване на техните материали.

Директорът на Google Australia Мел Силва каза пред Сената в петък, че този закон е „неработещ“. „Ако той бъде приет, няма да ни остави друг избор, освен да премахнем Google Search от Австралия“.

Депутатите обаче не отстъпват пред технологичната компания и я обвиняват в „изнудване“. „Такива закони ще бъдат приети в целия свят. Тогава ще се оттеглите от всички пазари ли?“, попита реторично сенаторът Рекс Патрик, цитиран от BBC. Силва му отговори, че в Австралия това ще представлява „неудържим риск“: "Интернет не работи така".

Премиерът Скот Морисън се надява новият проект да се превърне в реалност тази година. „Нека бъда ясен – Австралия създава правилата за това, което можете да правите тук“, каза той пред репортери в петък.

Google е абсолютен доминант сред търсачките в страната и регулаторите казват, че компанията почти няма конкуренция на пазара. Правителството изтъква, че тъй като хората, четящи новините, използват именно нея, за да достигнат до онлайн съдържанието на медиите, Google трябва да им плаща „справедлив дял“ от приходите си. „Силните медии са ключови за демокрацията“, смятат управляващите.

Според данни на правителството - печатните медии в страната отбелязват 75% спад на приходите от реклами от 2005 г. насам, а новините представляват 12,5% от търсенията в Google Search.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024