Снимка: © Getty Images

Google и група френски медийни издатели подписаха ключово споразумение за авторските права. Технологичната компания ще плаща на вестниците, представлявани от Съюза на френските ежедневници APIG, за показване на новинарското им съдържание в интернет търсачката.

Споразумението е факт след месеци на напрегнати преговори. То е първата подобна сделка в Европа и представлява важна стъпка по пътя за договаряне на авторски права на други медийни издатели с технологичната компания.

От Google обявиха, че ще преговарят за индивидуални лицензи с представителите на APIG, чиито приходи се понижиха заради усиленото онлайн потребление и все по-рядката продажба на хартиените варианти на вестниците. В съюза са престижни медии като националния ежедневник Le Monde и седмичното списание Le Nouvel Observateur.

Издателите ще бъдат възнаграждавани в зависимост от приноса си за „политическа и обща информация“, обем на публикациите и месечна интернет аудитория.

„След дълги месеци на преговори, това споразумение е важна стъпка, която отбелязва разпознаването на съседните права на издателите, и начало на възнаграждението от страна на дигиталните платформи, които използват техните публикации онлайн“, каза изпълнителният директор на в. „Les Echos“ Пиер Лует.

„Това отваря нови възможности за нашите партньори – медийните издатели“, обяви в четвъртък CEO-то на Google France Себастиен Мисоф. „Щастливи сме, че ще допринесем за развитието им в дигиталната ера и ще подкрепим журналистиката“.

Още миналата година Google обяви, че ще възнамерява да предприеме безпрецедентния ход да плаща на медийните издатели – нещо, което отказваше да прави с години. По подобни сделки се работи още в Германия и Бразилия.

Франция е първата страна, която прие новите закони за авторските права на ЕС. Комисията за защита на конкуренцията обяви миналата пролет, че Google трябва да плаща на издателите и новинарските агенции за тяхното съдържание.

Технологичният гигант обаче заплаши, че ще блокира търсачката си в Австралия, тъй като страната е на път да приеме подобен закон, който ще принуди Google, Facebook и още компании да договорят авторските права с издателите за показване на техните материали.

Директорът на Google Australia Мел Силва каза пред Сената в петък, че този закон е „неработещ“. „Ако той бъде приет, няма да ни остави друг избор, освен да премахнем Google Search от Австралия“.

Депутатите обаче не отстъпват пред технологичната компания и я обвиняват в „изнудване“. „Такива закони ще бъдат приети в целия свят. Тогава ще се оттеглите от всички пазари ли?“, попита реторично сенаторът Рекс Патрик, цитиран от BBC. Силва му отговори, че в Австралия това ще представлява „неудържим риск“: "Интернет не работи така".

Премиерът Скот Морисън се надява новият проект да се превърне в реалност тази година. „Нека бъда ясен – Австралия създава правилата за това, което можете да правите тук“, каза той пред репортери в петък.

Google е абсолютен доминант сред търсачките в страната и регулаторите казват, че компанията почти няма конкуренция на пазара. Правителството изтъква, че тъй като хората, четящи новините, използват именно нея, за да достигнат до онлайн съдържанието на медиите, Google трябва да им плаща „справедлив дял“ от приходите си. „Силните медии са ключови за демокрацията“, смятат управляващите.

Според данни на правителството - печатните медии в страната отбелязват 75% спад на приходите от реклами от 2005 г. насам, а новините представляват 12,5% от търсенията в Google Search.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени