Цацаров си изми ръцете за Пепи Еврото с Кокинов и раздаде задачи на Комисията "Нотариуса" Снимка: © Народно събрание

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров изнесе почти 1-часова реч пред Прокурорската колегия на ВСС, в която се освободи от каквато и да е отговорност за двете групировки на Петьо Петров - Еврото и Мартин Божанов - Нотариуса.

Изслушването приключи без един въпрос от страна на кадровиците - самото изслушване стана по инициатива на Цацаров, а не на колегията.

Накрая той отправи серия от препоръки към парламентарната комисия за Мартин Божанов - Нотариуса, пред която не е ясно дали някога ще дава показания.

Цацаров заяви, че не познава Божанов и никога не е имал "каквато и да е информация за тази личност", както и че не е имал "пряк или непряк интерес такава престъпна дейност да има похлупак".

Той обяви, че не е разпореждал на свои служители да пускат компроматни статии срещу Владислава Цариградска в жълти медии по време на мандата си като главен прокурор и дори сам се представи като жертва на компроматни кампании.

"Ако някой си е позволил да го прави, включително от ръководния екип на прокуратурата по неизвестни за мен причини, това трябва да се каже ясно с имена и всеки да търпи последствия", каза бившият главен прокурор, който и до днес работи във ВКП.

Цацаров не даде обяснения за ролята си по казуса с друг заплашван от групировката на Нотариуса съдия - Цветко Лазаров.

Бившият главен прокурор обърна специално внимание на обвиненията на Бойко Рашков спрямо него, че е "назначил" скандална фигура като Петьо Петров - Еврото за ръководител на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Това се случи два месеца след встъпването на Цацаров в длъжност като главен прокурор и се възприе като шокиращ сигнал за кадровата политика при новото управление.

11 години по-късно обаче той прехвърли цялата отговорност за това решение върху тогавашния градски прокурор Николай Кокинов.

Издигането на Петров се дължало и на поредица от решения за повишаването му в статут по времето на бившия главен прокурор Борис Велчев, както и на "много добрата" оценка, която тогавашният Висш съдебен съвет е давал на Еврото.

Цацаров дори разкритикува Бойко Рашков, че не взел мерки за наказания на Петров, докато е бил директор на инспектората в Националната следствена служба, ако е разполагал с информация за негови престъпления.

Прехвърлянето на вината върху Кокинов стана, след като Цацаров реши да припомни изтеклите записи от Банкя от 2013 г. Тогава Кокинов даваше сведения на Бойко Борисов и Мирослав Найденов за текущо разследване и обясняваше как мечтаел да стане шеф на Апелативната прокуратура защото тя е "с граници на три митници".

От този запис е и прословутият му цитат "Ти си го избра", който Кокинов отправи към Бойко Борисов по адрес на Сотир Цацаров.

Към края на изслушването си той реши да отправи няколко "препоръки" към парламентарната комисия, разследваща случая с Нотариуса.

Той прикани ръководството на комисията:

  • да повика шефа на Бюрото за контрол на СРС, за да обясни дали наистина са подслушвани кабинетите на съдии и прокурори,
  • да се изиска информация от МВР и ДАНС дали Мартин Божанов е бил сътрудник на службите - за какъв период, каква информация им е дал
  • да провери как жената на Нотариуса е назначена в ГДБОП с външен конкурс
  • да изслуша Яне Янев, когото той представи и като "настоящ животновъд" наред с по-ранните му публични функции и заяви, че Янев "откровено лъже" за твърденията си по адрес на Цацаров.
  • да се изнесат имената на "посредниците", които са предавали информация за изнудването на Ивайла Бакалова, и да се провери кои хора са гостували в "СС Клуба" на Нотариуса, като изрично отхвърли списъка, за който Атанас Атанасов твърдеше, че има информация.

Не стана ясно защо Цацаров реши да даде публични обяснения седмици след изслушванията, за които се смята засегнат.

Не стана ясно и защо реши да използва трибуната на Прокурорската колегия и защо нейните членове не му зададоха нито един въпрос по тези проблеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024