Целта пред Ким Чен-ун: Северна Корея да стане най-голямата ядрена сила на века

Да стане най-голямата ядрена сила в света - това е целта, която Ким Чен-ун постави пред Северна Корея по време на инспекция на новата междуконтинентална балистична ракета на страната "Хвасон-17".

Придружен от дъщеря си, той се срещна с представители на армията, за да повиши редица военни офицери, които са взели участие в тестовото изстрелване на "най-силното стратегическо оръдие в света".

"Крайната цел е да притежаваме най-мощната стратегическа сила - безпрецедентна за този век," каза Ким по време на събитието, цитиран от държавните медии.

Това бе едва втората публична поява на Жу Ае - дъщерята на диктатора, чието съществуване не бе потвърдено допреди седмица.

"Очаква се тя да е на 12 или 13 години, което означава, че след четири или пет ще трябва да се подготвя за университет или военна служба," посочва пред The Guardian Майкъл Мейдън, експерт по Северна Корея в изследователския център "Стимсън" във Вашингтон.

Държавните медии продължиха да определят момичето със суперлативи, като го описаха като "най-обичаното" дете на лидера. Активното ѝ навлизане в публичното пространство разкрива възможността управлението на тоталитарната държава да бъде прехвърлено на четвърто поколение Ким.

Според експертите Чен-ун има три деца - две момичета и момче. На събитието той бе заснет, позирайки с учени, инжeнери и военни.

Ракетата "Хвасон-17" е способна да достигне до територията на САЩ, твърди Пхенян, което предизвика Вашингтон да поиска изявление от Съвета за сигурност на ООН, за да се потърси отговорност от Северна Корея за ракетните ѝ тестове.

"Ракетата ясно доказа пред света, че КНДР е пълноценна ядрена сила, способна да се противопостави на ядреното превъзходство на американските империалисти и напълно демонстрира мощта на страната," пише за тестовете севернокорейската държавна агенция KCNA.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024