Цените на газа в Европа пробиха до нормалните си нива преди енергийната криза

Европейските цени на природния газ се върнаха в нормалния си търговски диапазон за първи път от началото на енергийната криза. В четвъртък те паднаха под 30 евро за мегаватчас и достигнаха най-ниското си ниво от юни 2021 г. насам.

Цената на бенчмарка TTF се понижи до 29,75 евро/ мегаватчас (MWh), което е спад с повече от 8% за деня. За последно такива нива са наблюдавани преди Русия да започне да свива доставките на газ по тръбопроводите за Европа покрай инвазията си в Украйна. По-късно цената на TTF леко се повиши и затвори на 30 евро/MWh.

Понижението идва, след като миналото лято TTF скочи над десет пъти от обичайното си ниво, надхвърляйки рекордните 340 евро/MWh, след като Русия намали износа на газ за Европа. Спадът подчертава преодоляването на проблема с превръщането на газовите доставки в „оръжие“ от страна на Москва, като изглежда, че Старият континент успява да се отърси от острата зависимост, в която се намираше.

Спадът на цените отразява наличието на по-голямо количество синьо гориво в хранилищата, но и слабото търсене на газ през топлите месеци.

Втурнала се да се презапасява, Европа всъщност приключи зимата с доста над средните за сезона количества. По данни на браншовата организация Gas Infrastructure Europe в момента хранилищата са запълнени почти на 65%, което е с близо една пета над предходната 5-годишна средна стойност.

Още през януари имаше прогнози, че през лятото цените ще паднат под 30 евро за мегаватчас. „Но със сигурност не очаквах това да се случи още през май“, посочи Том Марзец-Мансер от консултантската компания ICIS.

От края на март насам цената на TTF се понижава в продължение на шест последователни седмици, като е спаднала с близо 27%. „Ще видим ли още понижения при краткосрочните договори? Да, без съмнение“, коментира Марзек-Мансър, цитиран от FT.

Преди войната Русия задоволяваше около 40% от търсенето на газ в Европа. Потоци по руските газопроводи обаче спаднаха драстично и според оценките са с 90% по-ниски спрямо мирното време.

Анализаторите отбелязват, че все пак има несигурност около доставките на газ. Но дори и цените да започнат отново да се покачват с наближаването на зимата, едва ли ще се доближат до нивата, наблюдавани в разгара на кризата.

Преди Русия да започне да свива доставките през 2021 г. – преди да ги намали още след нахлуването си – TTF се търгуваше близо до 30 евро/MWh, но никога над тази стойност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024