Центърът на Благоевград е блокиран заради откриването на "Македонски културен клуб" Снимка: © Screenshot, bTV

Центърът на Благоевград е блокиран от полиция с цел недопускане на размирици и провокации във връзка с откриването на т.нар. Македонски културен клуб в град днес.

Проявата е частна инициатива, подкрепяна от опозицията в Република Северна Македония. Основен инициатор за откриването на клуба е Сдружението за защита на индивидуални човешки права , което е обявено от българския съд за противоконституционно и в момента тече процедура по неговата дерегистрация.

Въпреки частния характер на инициативата премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че подготвя документи с официално искане до българската държава за легитимирането на клуба.

Частният македонски културен клуб се намира на ул. "Димитър Димов" в Благоевград, непосредствено до студио за лазерна епилация. Той носи името на българския поет Никола Вапцаров.

На откриването присъстваха лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и началникът на кабинета на президента на РСМ - Миле Бошняковски.

"Хубаво е да се припомня, че има неща, за които си струва да се борим заедно. Да си спомним и за нашите македонци през границата, които правителството явно забравя, но тях ги има", написа Мицкоски в профила си във Facebook.

Един от организаторите на събитието, Атанас Мазнев, заяви, че "целта на този клуб е да има културни мостове между двете държави, а политическите цели са да бъде признато македонското малцинство в България и българското в Република Северна Македония".

В 11 ч. започна протест на ВМРО пред паметника на Гоце Делчев в града по повода.

"ВМРО не е против откриването на културно-информационни центрове в двете съседни страни, но смята днешното събитие, организирано от хора, които работят против българския интерес, за откровена провокация", каза съпредседателят на партията Ангел Джамбазки.

"На държавно ниво, който и както иска, може да направи каквото иска…Това, което се опитват да направят днес в Благоевград, е грозна провокация, антибългарска провокация, затова решихме да не отговаряме на техния озъбен антибългарски екстремизъм със същото", допълни той.

От ВМРО заявиха, че няма да посетят клуба, но на тротоара срещу него е подредена изложба, посветена на бита и традициите на македонските българи.

Според част от жителите на града "не тук е мястото да се направи такъв клуб", но според други инициативата ще допринесе за подобряването на българо-македонските отношения.

Кметът на общината Илко Стоянов заяви, че нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“.

Вчера служебният премиер Гълъб Донев каза, че "т.нар. „Македонски културен клуб” в Благоевград е иницииран и финансиран от организации с антиевропейски профил, които не са регистрирани в България."

Той добави, че държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване, но че тя ще следи дали този клуб застъпва идеи, които противоречат на законите в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024