Центърът на Благоевград е блокиран заради откриването на "Македонски културен клуб" Снимка: © Screenshot, bTV

Центърът на Благоевград е блокиран от полиция с цел недопускане на размирици и провокации във връзка с откриването на т.нар. Македонски културен клуб в град днес.

Проявата е частна инициатива, подкрепяна от опозицията в Република Северна Македония. Основен инициатор за откриването на клуба е Сдружението за защита на индивидуални човешки права , което е обявено от българския съд за противоконституционно и в момента тече процедура по неговата дерегистрация.

Въпреки частния характер на инициативата премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че подготвя документи с официално искане до българската държава за легитимирането на клуба.

Частният македонски културен клуб се намира на ул. "Димитър Димов" в Благоевград, непосредствено до студио за лазерна епилация. Той носи името на българския поет Никола Вапцаров.

На откриването присъстваха лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и началникът на кабинета на президента на РСМ - Миле Бошняковски.

"Хубаво е да се припомня, че има неща, за които си струва да се борим заедно. Да си спомним и за нашите македонци през границата, които правителството явно забравя, но тях ги има", написа Мицкоски в профила си във Facebook.

Един от организаторите на събитието, Атанас Мазнев, заяви, че "целта на този клуб е да има културни мостове между двете държави, а политическите цели са да бъде признато македонското малцинство в България и българското в Република Северна Македония".

В 11 ч. започна протест на ВМРО пред паметника на Гоце Делчев в града по повода.

"ВМРО не е против откриването на културно-информационни центрове в двете съседни страни, но смята днешното събитие, организирано от хора, които работят против българския интерес, за откровена провокация", каза съпредседателят на партията Ангел Джамбазки.

"На държавно ниво, който и както иска, може да направи каквото иска…Това, което се опитват да направят днес в Благоевград, е грозна провокация, антибългарска провокация, затова решихме да не отговаряме на техния озъбен антибългарски екстремизъм със същото", допълни той.

От ВМРО заявиха, че няма да посетят клуба, но на тротоара срещу него е подредена изложба, посветена на бита и традициите на македонските българи.

Според част от жителите на града "не тук е мястото да се направи такъв клуб", но според други инициативата ще допринесе за подобряването на българо-македонските отношения.

Кметът на общината Илко Стоянов заяви, че нито е забранявал, нито е разрешавал провеждането на каквото и да е частно събитие, свързано с „Mакедонски културен клуб“.

Вчера служебният премиер Гълъб Донев каза, че "т.нар. „Македонски културен клуб” в Благоевград е иницииран и финансиран от организации с антиевропейски профил, които не са регистрирани в България."

Той добави, че държавата не може да се меси в частна инициатива и правото за свободно сдружаване, но че тя ще следи дали този клуб застъпва идеи, които противоречат на законите в България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024