Цензура в Twitter за изборите в Турция. Мъск защити решението си Снимка: © Getty

Twitter блокира някои туитове за територията на Турция непосредствено преди ключовите президетски и парламентарни избори в страната, които се провеждат днес. В тях дългогодишният президент Реджеп Ердоган се бори за запази властта си, като за първи път има реална конкуренция в лицето на кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу. Проучванията дават паритет на силите.

Новината за цензура дойде от самата социална мрежа, собственост на Илон Мъск, в петък. Компанията туитна на английски и турски език, че е „предприела действия за ограничаване на достъпа до част от съдържанието в Турция“, но блокираното съдържание остава достъпно за потребителите в целия останал свят. От съобщението не става ясно кои туитове ще са невидими и защо.

Решението на Twitter за пореден път поставя под въпрос отношението на Мъск към плурализма и границите на свободата на словото, като обвинението към него е, че този път отстъпва пред исканията на авторитарния Ердоган. Голяма част от медиите в Турция са под контрола на правителството и не липсват обвинения към настоящия президент на страната, че прави всичко възможно да задуши гласовете на опозицията, в това число и в социалните мрежи.

През февруари тази година правителството на Ердоган за кратко блокира достъпа до Twitter и други социални мрежи след опустошителното земетресение в страната, което уби близо 50 000 души.

Мат Иглесиас, блогър от Вашингтон и автор на Bloomberg, туитна в събота сутринта, че „турското правителство поиска от Twitter да цензурира опонентите си точно преди изборите и Илон Мъск се подчини“.

Мъск, който планира да се оттегли като главен изпълнителен директор през следващите седмици, но ще продължи да управлява голяма част от компанията като главен технологичен директор, отговори - защитавайки решението за цензура:

"Мозъкът ти изпадна ли от главата ти, Иглесиас? Изборът е Twitter да бъде задушен изцяло или да ограничите достъпа до някои туитове. Кое искаш?"

В следващ туит обяснява, че може би трябва да бъде публикувано искането, дошло от Турция и намеква, че ще го направи.

Потребители на Twitter припомнят, че още когато купува компанията, Мъск е заявил, че ще се съобразява с "местните закони" в дейността на социалната мрежа на различни територии.

Други припомнят, че преди време другата компания на бизнесмена - SpaceX, подписа договор с Турция за изстрелването на първия комуникационен сателит, произведен в страната.

Президентските избори в Турция: ще предаде ли властта Ердоган?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024