Президентските избори в Турция: ще предаде ли властта Ердоган? Снимка: © Getty

Около 61 милиона избиратели от 87 избирателни района на Турция гласуват днес за президент и парламент. 3,4 милиона турски избиратели в чужбина — 1,5 милиона от тях само в Германия — вероятно вече са пуснали бюлетините си.

Избирателните секции отварят в 08:00 ч. Изборният ден продължава до 17:00 ч.

Според политическите анализатори, днешните избори са сред най-оспорваните в най-новата история на Турция, тъй като действащият президент Реджеп Тайип Ердоган се изправя срещу двама кандидати на опозицията.

Първоначално в днешния вот трябваше да вземат участие четирима кандидати за президент: Реджеп Тайип Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже и крайнодесният кандидат Синан Оган. В четвъртък следобед обаче се оказа, че Индже се отказва от участието си.

Очаква се основната битка да е между лидерите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Ердоган и на Народнорепубликанската партия (НРП) Кълъчдароглу.

Кандидатът на опозицията спечели подкрепата на останалите петима лидери на опозиционния алианс от шест партии, както и на кметовете на столицата Анкара и Истанбул.

Коалицията даде обещание да обърне тенденцията на отстъпление от демокрацията и репресиите срещу свободата на словото при Ердоган, като се стреми да премахне въведената от него силна президентска система, която концентрира огромна власт в ръцете му.

Опозиционният блок, съставен от 6 партии, е най-силният съперник на действащия президент Реджеп Тайип Ердоган по време на повече от дузина избори, в които е участвал през последните две десетилетия. Опозицията, представлявана от лидера на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу в президентските избори, вижда в тях последната възможност да победи Ердоган, който от години владее изцяло политическия пейзаж в страната като министър-председател и президент.

Освен срещу Кълъчдароглу от Националния алианс, Ердоган ще се състезава и срещу Алианса "Ата", съставен от по-малки, националистически партии, които издигнаха кандидатурата на академик Синан Оган.

Тъй като изборите за Велико национално събрание на Турция и за президент се провеждат веднъж на пет години в един ден, избирателите ще поставят две отделни бюлетини за президент и депутати в един и същ плик, който ще пуснат в избирателната урна.

През юли 2018 г., когато Ердоган встъпи в длъжност за втори мандат, Турция премина от парламентарна към президентска система на управление.

Президентът на страната се избира чрез система за гласуване в два тура, при която кандидатът трябва да получи абсолютно мнозинство или повече от 50% от гласовете в цялата страна. Ако никой от кандидатите не успее да получи мнозинство, победителят се определя на втори тур между двамата кандидати с най-много гласове от първото гласуване.

За да има право да се кандидатира за президент, кандидатът трябва да е турски гражданин на възраст най-малко 40 години и да е завършил висше образование - бакалавърска степен в която и да е област. Тъй като президентът се избира пряко от народа за петгодишен мандат, той не може да бъде отстранен от длъжност преди края на мандата си.

Държавният глава в Турция има много изпълнителни правомощия, описани в Конституцията. Те включват обнародване на закони, назначаване на заместници, министри и висши държавни ръководители, ратифициране и обнародване на международни договори, формиране на външната политика и определяне на политиката за национална сигурност.

Цензура в Twitter за изборите в Турция. Мъск защити решението си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024