ЦИК даде срок "незабавно" на министерството да удостовери машините Снимка: © Screenshot

Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да даде конкретен срок кога най-късно трябва да бъде извършено повторното удостоверяване на машините за гласуване, за да може те да бъдат използвани на балотажа на 5 ноември.

На брифинг председателят на изборния орган Камелия Нейкова тълкува решението на Върховния административен съд (ВАС) във връзка с отмяната на машинното гласуване за местния вот, извършена от ЦИК. Нейкова изтъкна, че отмяната на машинния вот на първи тур е законосъобразна, като отново посочи за аргумент, че удостоверяването на машините е трябвало да стане с подпис от министъра на електронното управление, а не от негов заместник.

Нейкова обаче не отговори как досега изпълнението на същия процес от зам.-министри не е било проблем за ЦИК. Единственият ѝ коментар по този повод беше:

"Решенията на съда се изпълняват, не се коментират".

Председателката на ЦИК не даде и конкретни срокове кога Министерството на електронното управление трябва да е готово с новата процедура за удостоверяване на машините. Тя каза, че това трябва да се случи "в спешен порядък, незабавно, веднага" и отказа да даде точна дата.

"Всичко зависи от това трите институции кога ще извършват всички действия, за да имаме законосъобразна процедура и да има машинно гласуване", каза Нейкова.

На въпрос на журналист дали ако процедурата бъде готова в събота, машините ще могат да бъдат включени във вота в неделя, Нейкова отказа да коментира хипотетични ситуации и направи забележка на журналистите да не ѝ задават въпроси, започващи с думата "ако".

"Днес сме вторник. Нека да стигнем до събота. Срокът е много малък между първи и втори тур. Като бъде извършено повторно процедурата, има възможност да бъдат инсталирани машините за втори тур. Да не предпоставяме неща, които още не са се случили или няма да се случат", заяви Нейкова.

По-рано от Министерството на електронното управление съобщиха, че вече са започнали процедурата по повторно удостоверяване на машините. От думите на ЦИК стана ясно, че тя ще включва ново доверено изграждане на изходния код, както и нов хеш код, който ще се генерира.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Stadler Polska се отказа oт поръчки за милиард за нови влакове на БДЖ

Полската компания се отказа от договор за нови електрически мотриси

18:07 - 24.07.2024
Важно днес

Главчев смени новите областни управители от ДПС, заели страната на Доган

Връщат се кадри на ГЕРБ в Кърджали и Смолян

16:41 - 24.07.2024
Важно днес

МВР освети десетки сигнали срещу Ивелин Михайлов - резултат нулев

Привърженици на Михайлов се събраха на протест срещу Народното събрание

14:52 - 24.07.2024
Живот

Adidas се извини на Бела Хадид, след като изтегли рекламна кампания с нейно участие

Adidas се извини публично на модела Бела Хадид, след като в края на миналата седмица изтегли нейни изображения от рекламна кампания

14:41 - 24.07.2024
Важно днес

Античен саркофаг от римската епоха е открит случайно на плажа край Варна

Находката е забелязана от бивш полицай, който е бил на почивка в района.

14:12 - 24.07.2024