ЦИК иска изборите да са не по-рано от 2 април Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия настоява предсрочните избори за 49 НС да се отложат поне до 2 април 2023 г. заради проблеми с доставянето на новата хартия за машинното гласуване.

Специалните ролки с "три различни вида защита" бяха въведени с последните промени в Изборния кодекс от декември 2022, когато депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС напълно промениха изискванията към гласуването с машина.

Сега се оказва, че печатницата на БНБ има нужда от допълнително време, за да достави тези консумативи в достатъчно големи количества.

"От информацията на печатницата ни става ясно, че датата 26 март за произвеждане на избори е с много голям риск да не може да се достави за хартия за гласуване. Но ако се говори за 2 април - хартията ще бъде осигурена и ЦИК да създаде организация, така че всички машини да бъдат подсигурени", каза председателят на комисията Камелия Нейкова по време на среща с президента Румен Радев.

Вторият ѝ аргумент срещу гласуване на 26 март беше свързан с потенциални проблеми при настройването на часа на машината в деня, в който се преминава от зимно към лятно време и часовниците се променят.

  • Ако датата 2 април бъде спазена - 48 Народно събрание ще трябва да бъде разпуснато на 2 февруари.
  • Тогава ще трябва да бъде назначено и ново служебно правителство - макар и отново с Гълъб Донев като премиер, ако се съди по твърденията на Радев.

От ЦИК твърдят, че са направили експериментално гласуване с екземпляри на новата хартия за машините и "нямаше технически проблеми и прекъсвания".

Остава под въпрос обаче дали доставените количества хартиени ролки ще са достатъчни за целия изборен ден, така че да не се стигне до прекъсване на машинното гласуване.

Димитър Димитров от ЦИК предупреди за потенциален проблем и с осигуряването на новото видеонаблюдение и заснемане при броенето на гласовете - това вече е отговорност на служебния кабинет.

Цветозар Томов също изрази притеснения, че ИК е въвел изисквания за съответствие между вида и образеца на хартиената бюлетина с тази на машината, заради което ще трябва да се предвиди допълнително количество хартия.

  • Досега разписката от машината беше сравнително къса, докато сега тя може да стигне до 30 см дължина. Дизайнът ѝ все още не е утвърден от ЦИК.
  • Недомислиците са дори в това, че ИК предвижда еднакви условия и за мастилото за попълване на хартиените и машинните бюлетини - т.е. мастилото на химикалката, с която се попълват първите, едва ли не трябва да се възпроизведе в същия цвят и от машината.

"Трябва да направим всичко възможно да осигурим колкото може повече хартия. Всяка допълнителна седмица би облекчила решаването на тази задача", каза той.

От комисията се опасяват, че изтичащите срокове за провеждане на изборите по новия Изборен кодекс няма да им позволят да изпълнят всички изисквания - например събирането на специално звено, което да ги подпомага с машинното гласуване.

"Обезпечаването с експерти в областта на машинното гласуване беше и остава основният проблем пред ЦИК. Когато се приема закон, без да се обезпечи неговото изпълнение в достатъчна степен, води до недоверие в целия процес", каза един от членовете на ЦИК.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024