Снимка: © Булевард България

До 18 ч. в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили над 25 сигнала срещу Бойко Борисов за агитация в деня на балотажа на президентските избори. От ЦИК обаче са взели решение да ги отхвърлят и да не санкционират лидера на ГЕРБ, обяви говорителят Росица Матева на брифинг, провел се два часа преди края на изборния ден.

Един от сигналите беше на адвокат Емилия Недева. Причината – 6-минутно изказване на бившия премиер, излъчено по БНТ и още няколко телевизии, в което той агитира в полза на Анастас Герджиков. Според Недева, която има десетки успешни дела пред Европейския съд по правата на човека, Борисов е извършил „тежко нарушение на Изборния кодекс“.

След като гласува в Банкя на 21 ноември, лидерът на ГЕРБ заяви: „Искрено се надявам българите да проявят разум и да изберат ректор на ректорите пред един, който ни вкара в международен скандал“.

Освен това той атакува Радев заради позицията му, че Крим е руски, а не украински, изразена в президентския дебат в четвъртък вечер по БНТ.

"Към 18 ч. в ЦИК са постъпили пет жалби и 77 сигнала за нарушения в изборния ден. Доста от тях – над 25 сигнала – са за твърдения за агитация от Бойко Борисов, излъчени по повечето от телевизиите. В Централната избирателна комисия беше внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не постигна необходимото мнозинство – тоест взе се решение в хипотезата за отхвърляне", обяви Матева.

Преди седмица ЦИК глоби лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, тъй като той обяви имената и номера на бюлетината на партията и кандидат-президента, за които гласува на изборите 2 в 1.

Според адв. Емилия Недева „няма място за съмнение, че следва (ЦИК) да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов".

„Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи", твърди тя във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция