ЦИК не намери сили да глоби Бойко Борисов за агитация на балотажа Снимка: © Булевард България

До 18 ч. в Централната избирателна комисия (ЦИК) са постъпили над 25 сигнала срещу Бойко Борисов за агитация в деня на балотажа на президентските избори. От ЦИК обаче са взели решение да ги отхвърлят и да не санкционират лидера на ГЕРБ, обяви говорителят Росица Матева на брифинг, провел се два часа преди края на изборния ден.

Един от сигналите беше на адвокат Емилия Недева. Причината – 6-минутно изказване на бившия премиер, излъчено по БНТ и още няколко телевизии, в което той агитира в полза на Анастас Герджиков. Според Недева, която има десетки успешни дела пред Европейския съд по правата на човека, Борисов е извършил „тежко нарушение на Изборния кодекс“.

След като гласува в Банкя на 21 ноември, лидерът на ГЕРБ заяви: „Искрено се надявам българите да проявят разум и да изберат ректор на ректорите пред един, който ни вкара в международен скандал“.

Освен това той атакува Радев заради позицията му, че Крим е руски, а не украински, изразена в президентския дебат в четвъртък вечер по БНТ.

"Към 18 ч. в ЦИК са постъпили пет жалби и 77 сигнала за нарушения в изборния ден. Доста от тях – над 25 сигнала – са за твърдения за агитация от Бойко Борисов, излъчени по повечето от телевизиите. В Централната избирателна комисия беше внесен проект за решение за установяване на нарушение, но не постигна необходимото мнозинство – тоест взе се решение в хипотезата за отхвърляне", обяви Матева.

Преди седмица ЦИК глоби лидера на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, тъй като той обяви имената и номера на бюлетината на партията и кандидат-президента, за които гласува на изборите 2 в 1.

Според адв. Емилия Недева „няма място за съмнение, че следва (ЦИК) да приложи закона с цялата му строгост по отношение на много по-тежкото нарушение, допуснато от Бойко Борисов".

„Противното би било проява на двоен стандарт и недопустима пристрастност. Считам, че следва да бъде наложена съответна санкция и на БНТ за това, че разпространи изказаните в нарушение на ИК думи на Бойко Борисов и по този начин те достигнаха до огромна аудитория от гласоподаватели, част от които несъмнено биха били повлияни от изречените думи", твърди тя във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024