Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Централната избирателна комисия е отказала да регистрира "Гражданска платформа Българско лято" на Васил Божков за самостоятелно участие в парламентарните избори. 

Причината: в документите на партията не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно Изборния кодекс.

"Българско лято" беше включена в черния списък на американското Министерство на финансите заради обвързаността с Божков, който беше санкциониран заради корупция по закона "Магнитски" в САЩ. Още преди седмици обвиняемият бизнесмен посочи, че има опасност пред участието на партията на следващите избори заради санкциите. 

Решението на ЦИК подлежи на обжалване в тридневен срок пред ВАС. 

Според Божков - невъзможността на "Българско лято" да предостави банкова сметка е използвана като "повод" за ограничаването на участието й в изборите.  

Той нарича включването на партията в санкционния списък "груба външна намеса в изборния процес на България" и критикува служебния кабинет за "угодническо поведение". 

"Искам дебело да подчертая, че тази партия не е създадена да решава моите проблеми, а да помага за решаването на проблемите на България. Които само ще нарастват,  докато вместо промяна тече подмяна", пише Божков. 

Той посочва, че днес "Българско лято" ще реши "дали и как ще участва на предстоящите избори". 

Партията на Божков вече се яви на двата по-ранни парламентарни вота през 2021 г. в различни конфигурации. "Българско лято" не успя да се регистрира в съда преди крайния срок за участие в изобрите на 4 април, поради което използва чужд мандатоносител - БНО. Резултатът беше 94 515 гласа или 2,95% подкрепа, което даде достъп до държавна субсидия до края на съществуването на 45 Народно събрание. 

На 11 юли "Българско лято" вече се яви самостоятелно, но отбеляза почти двойно по-слаб резултат - 49 833 гласа (1,82%). Месец по-рано САЩ обявиха официално санкциите си срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. 

През юни БНБ обяви, че всички банки в страната, които са обслужвали сметки или имат делови взаимоотношения с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, са предприели предварителни ограничителни мерки спрямо тях заради санкциите на САЩ. Санкциите доведоха до блокирането на сметки и карти, налагането на запори и закриването на сметки. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба