ЦИК отказа регистрация на партията на Васил Божков за изборите на 14 ноември Снимка: © Facebook.com/Васил Божков

Централната избирателна комисия е отказала да регистрира "Гражданска платформа Българско лято" на Васил Божков за самостоятелно участие в парламентарните избори.

Причината: в документите на партията не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно Изборния кодекс.

"Българско лято" беше включена в черния списък на американското Министерство на финансите заради обвързаността с Божков, който беше санкциониран заради корупция по закона "Магнитски" в САЩ. Още преди седмици обвиняемият бизнесмен посочи, че има опасност пред участието на партията на следващите избори заради санкциите.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване в тридневен срок пред ВАС.

Според Божков - невъзможността на "Българско лято" да предостави банкова сметка е използвана като "повод" за ограничаването на участието й в изборите.

Той нарича включването на партията в санкционния списък "груба външна намеса в изборния процес на България" и критикува служебния кабинет за "угодническо поведение".

"Искам дебело да подчертая, че тази партия не е създадена да решава моите проблеми, а да помага за решаването на проблемите на България. Които само ще нарастват, докато вместо промяна тече подмяна", пише Божков.

Той посочва, че днес "Българско лято" ще реши "дали и как ще участва на предстоящите избори".

Партията на Божков вече се яви на двата по-ранни парламентарни вота през 2021 г. в различни конфигурации. "Българско лято" не успя да се регистрира в съда преди крайния срок за участие в изобрите на 4 април, поради което използва чужд мандатоносител - БНО. Резултатът беше 94 515 гласа или 2,95% подкрепа, което даде достъп до държавна субсидия до края на съществуването на 45 Народно събрание.

На 11 юли "Българско лято" вече се яви самостоятелно, но отбеляза почти двойно по-слаб резултат - 49 833 гласа (1,82%). Месец по-рано САЩ обявиха официално санкциите си срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

През юни БНБ обяви, че всички банки в страната, които са обслужвали сметки или имат делови взаимоотношения с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, са предприели предварителни ограничителни мерки спрямо тях заради санкциите на САЩ. Санкциите доведоха до блокирането на сметки и карти, налагането на запори и закриването на сметки.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023