ЦИК представи бюлетините за изборите на 2 април Снимка: © Булевард България

ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините, с които ще се гласува на парламентарните избори на 2 април.

Хартиените бюлетини ще са с дължина около 60 см, като имат две разновидности - за секциите в България (където може да се гласува преференциално за кандидатите в листите) и за секциите в чужбина.

Върху тях са изписани всички 21 партии и коалиции - във Варна и Ловеч има и по един независим кандидат, чието име ще е поставено преди квадратчето "Не подкрепям никого".

На гърба им има черна лента, която би трябвало да прикрива избора на гражданина за конкретна листа, както и два квадрата за печати от секционната избирателна комисия. След като те се поставят, тя се пуска в съответната урна.

Машинната разписка е значително по-малка от хартиената. Интерфейсът на устройството отговаря на дизайна на обикновената бюлетина. На първата му страница ще се показват първите 15 партии и коалиции, а на следващата - останалите до 21, "Не подкрепям никого" и евентуални независими кандидати.

Машината разпечатва бюлетина с дължина 20 см, чието съдържание ще показва само начина, по който избирателят е гласувал - т.е. номера на партията и номера и името на преференциалния кандидат (ако е посочен такъв). На нея ще се отпечатва и QR код и хешкод от машината.

За разлика от миналите избори - този път машинната бюлетина ще трябва да бъде подпечатана веднъж от член на СИК, преди да бъде пусната в отделна прозрачна кутия за гласуване.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024