ЦИК се оплете в собствените си решения по казуса с Лена Бориславова Снимка: © Getty Images

Ден след като Лена Бориславова обяви желанието си да се откаже от депутатския си мандат, тя все пак се закле като член на 49 Народно събрание. Веднага след това подаде заявление за прекратяване на пълномощията ѝ като народен представител.

Казусът можеше да бъде решен още във вторник. ЦИК обаче отказа да разглежда заявлението ѝ на 11 април, тъй като то е получено след обявяването на поименния състав на новия парламент и публикуването му в Държавен вестник.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов е единственият представител на комисията, който държи на позицията си, че отказ на кандидат-депутат от НС може да има само преди, а не след деня на изборите.

Веднъж избран - той или тя е длъжен да положи клетва, а след това да подаде оставка.

"Процедурата за освобождаване на Бориславова трябва да мине през НС. Ако желае, след това да задвижи процедурата, която е свързана с подаване на оставка. (За да бъде решено това от ЦИК) според Изборния кодекс срокът е 7 дни преди изборния ден. Това е моето мнение, но ЦИК има друга практика - вземани са над 30 решения за необяваване за избрани народни представители в периода преди да бъде обявен поименния състав на Народното събрание", каза Томов на влизане в сградата на Народното събрание като гост на първото му заседание.

Бориславова не е единственият избран депутат, който се отказва - това направиха и Асен Балтов, и Слави Трифонов. Техният отказ беше приет от ЦИК и е отбелязан в официалното решение на комисията, което беше публикувано в Държавен вестник преди дни.

Томов е подписал това решение с особено мнение заради позицията си, че ЦИК не може да отменя волята на избирателите, преди народният им представител да се е заклел.

ЦИК обаче има и още по-спорна практика, която противоречи на отказа им да одобрят молбата на Лена Бориславова.

През ноември 2021 и октомври 2022 г. комисията е одобрила заявленията за отказ на общо четирима души, които вече веднъж са обявени в списъка с новоизбрани депутати - двама представители от "Възраждане" при последните избори за 48 НС и двама водачи на листи от ИТН в 47 Народно събрание, пожелали да не влизат.

На 7 октомври 2022 г. ЦИК обявява състава на 48 Народно събрание, в което Юлиян Губатов е избран за депутат от "Възраждане". Три дни по-късно той е поискал да се оттегли (преди НС да се е събрало) и ЦИК го приема. Нещо повече, следващият в листата след него Светослав Тодоров също заявява, че не иска да стане депутат - така влиза петият в листата Коста Стоянов, на когото се полага да влезе по ред.

Филип Станев и Ивайло Вълчев са другите примери за вече избрани депутати - обявени в списъка на ЦИК - които се отказват, след като списъкът вече е публикуван в Държавен вестник.

Същият е и казусът с Лена Бориславова, чието заявление за отказ този път се смята за твърде закъсняло от членовете на ЦИК.

При всички положения - Бориславова ще се освободи от длъжност, защото Народното събрание няма право да не приеме оставката ѝ. Това гласи на Конституционния съд, който беше сезиран преди години заради обратите около гласуването на оттеглената оставка на Делян Добрев като народен представител.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024