ЦИК ще плати на "Сиела" 1,5 млн. лв. повече от заложеното за логистиката на машинния вот Снимка: © Getty Images

Централната избирателна комисия е принудена да надвиши с 1,5 милиона лева бюджета, който беше заложила за логистиката на машинното гласуване.

Институцията се е договорила със "Сиела норма" като представител на "Смартматик" да изпълни обществената поръчка за парламентарните избори, но цената на договора е 10 090 000 лв, или с над милион и половина повече от предварително обявените 8,5 млн. лв. без ДДС.

Процедурата беше изпълнена с покани за договаряне без предварително обявление, тъй като комисията разполага само с месец време. Затова и възможният изпълнител на заданието е един и същ вече трета поредна година.

В доклада на ЦИК за поръчката се казва, че "по отношение на предложената обща цена за изпълнение на поръчката в размер на 10 090 000,00 лв. без включен ДДС от страна на участника „Сиела Норма“ АД са изложени аргументи, обосноваващи размера на сумата".

"Предвид разпоредбите на Изборния кодекс относно гласуването чрез специализирани устройства за машинно гласуване и необходимостта от осигуряване на дейностите по машинното гласуване, Централната избирателна комисия в изпълнение на целта на закона и за обезпечаването на изборния процес, счита че възлагането на горепосочените дейности при договорените цени и условия е целесъобразно", се казва още в решението.

От изпълнителя се очаква да подготви машините, да инсталира софтуера за изборите, да ги транспортира до секциите и да ги обслужва технически преди и по време на изборния ден.

Месец преди вота на 2 април - ЦИК все още не може да вземе решение за това как ще изглеждат протоколите, в които членовете на секционните комисии ще отразяват броя на бюлетините от хартия и машина.

План сметката за цялостното провеждане на изборите вече стигна 93,5 млн. лв., след като преди ден Министерски съвет отпусна още 6,5 млн. лв. за осигуряване на новото видеонаблюдение във всички секции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024