Снимка: © NOVA

Главният прокурор Иван Гешев направи мотивирано искане към ЦИК за сваляне на имунитета на кандидата за президент Боян Расате, а комисията единодушно реши да му го отнеме. 

Той ще бъде обвинен в хулиганство с особена дързост, съобщиха от държавното обвинение пред "Сега". 

Председателят на "Български национален съюз" (БНС) Расате беше обявен за основно действащо лице при нападението над ЛГБТИ центъра в София в събота.

Според Изборния кодекс от деня на регистрацията до обявяване на резултатите от изборите регистрираните кандидати не може да бъдат задържани или привличани като обвиняеми, освен за извършено престъпление от общ характер и с разрешение на Централната избирателна комисия въз основа на мотивирано искане от главния прокурор.

По случая с Расате е образувано досъдебно производство, като работата по него продължава.

В събота около 10 души нахлуха в ЛГБТИ центъра Rainbow Hub, изпочупиха и преобърнаха мебели, събориха на земята документи и брошури. Според присъстващите там членове Расате е бил част от групата и дори ударил с юмрук младо момиче от центъра. Върху едно от момчетата съборил цял шкаф.

Боян Расате вдигна скандал в ефира на Нова ТВ и беше изгонен

Боян Расате отрече пред Нова ТВ да е участвал в нападението въпреки думите на преки свидетели. Той вдигна скандал в студиото и беше изгонен от водещите.

Срещу групата, осъществила вандалската проява, могат да бъдат повдигнати обвинения за хулиганство, но не и за по-сериозно престъпление на ксенофобска основа. Наказателният кодекс изключва атаките над хора с различна сексуална ориентация в частта, определяща наказания за нападения срещу групи или отделни граждани.

Междувременно посланиците от 11 посолства у нас осъдиха вандалската проява. "ЛГБТИ правата са основни човешки права и ние призоваваме всички българи да отхвърлят насилието и нетолерантността, които нямат място в нито едно демократично общество", се казва в позиция, разпространена от посолството на САЩ. Тя е подписана още от мисиите на Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция.

Херо Мустафа, Роб Диксън, Мартина Фийни и още посланици са посетили Rainbow Hub, за да изразят солидарност с „нашите приятели и партньори след този нелеп акт на насилие“.

Боян Станков-Расате е ръководител на БНС, които организират ежегодния "Луков марш", превръщайки годишнината от убийството на генерала в неонацистко шествие. На последните парламентарни избори на 11 юли партията му получи 4690 гласа (0,17%).


Здравей, България, как е гледната точка?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Демерджиев: Има как Гешев и Цацаров да бъдат сменени бързо

Освобождаването на главния прокурор е по-сложно, защото изисква реформа на ВСС

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър