Машинното гласуване на 14 ноември ще бъде засечено и с ръчно броене на всички хартиени контролни разписки, които гражданите получават след избора си.

Това е решила Централната избирателна комисия по настояване на ГЕРБ. Това са вторите национални избори с масово машинно гласуване, но за първи път членовете на СИК ще трябва да отчетат не само финалната разпечатка от устройството, а и да броят бележките една по една.

От ГЕРБ настояваха за контролното броене, след като многократно публично се усъмняваха в достоверността на вота от машините.

На миналите избори на 11 юли беше решено, че ще се прегледа повторно само представителна извадка от бележките – от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 секции в страната.

Само двама от комисарите се противопоставиха на днешното решение на ЦИК – зам.-председателят Росица Матева (от квотата на ИБГНИ) и членът Любомир Георгиев (от квотата на "Демократична България").

„По този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване”, аргументира несъгласието си се Матева. По-късно Мая Манолова дори обвини комисията в това, че "върна възможностите за манипулации и кражба на вот".

Oсновната цел на машинното гласуване е да улесни и опрости изборния процес и това се видя още на 11 юли, когато отчитането на резултатите по секции мина много по-бързо. От ГЕРБ обаче атакуват технологията като недостатъчно надеждна и дори обвиняват в политическа намеса кадри на "Демократична България".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази удовлетворение от днешното решение на ЦИК на брифинг в централата на партията.

"Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път", заяви той, като обяви, че "четирима души" от ДБ контролирали "цялата схема по машинното гласуване".

На настояване от журналисти да назове имената на тези хора, Борисов отговори: "Томиславе, помниш ли им имената?". Дончев назова Атанас Шарков, бивш съветник на служебния премиер Стефан Янев, работил по договор към ЦИК за конфигурирането на софтуера на машините.

"Ние извършихме много прецизен анализ с помощта на водещи IT специалисти на целия алгоритъм на изборния процес и на слабите му места", допълни Дончев. Не стана ясно защо бившите управляващи не са представили анализа на обществеността.

Намеците на ГЕРБ предизвикаха реакция от страна на ДБ, които поискаха ДАНС и прокуратурата да поискат от Борисов да даде доказателства за твърденията си си или да се извини.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си