ЦИК все пак нареди броене на всички разписки от машинното гласуване

Машинното гласуване на 14 ноември ще бъде засечено и с ръчно броене на всички хартиени контролни разписки, които гражданите получават след избора си.

Това е решила Централната избирателна комисия по настояване на ГЕРБ. Това са вторите национални избори с масово машинно гласуване, но за първи път членовете на СИК ще трябва да отчетат не само финалната разпечатка от устройството, а и да броят бележките една по една.

От ГЕРБ настояваха за контролното броене, след като многократно публично се усъмняваха в достоверността на вота от машините.

На миналите избори на 11 юли беше решено, че ще се прегледа повторно само представителна извадка от бележките – от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 секции в страната.

Само двама от комисарите се противопоставиха на днешното решение на ЦИК – зам.-председателят Росица Матева (от квотата на ИБГНИ) и членът Любомир Георгиев (от квотата на "Демократична България").

„По този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване”, аргументира несъгласието си се Матева. По-късно Мая Манолова дори обвини комисията в това, че "върна възможностите за манипулации и кражба на вот".

Oсновната цел на машинното гласуване е да улесни и опрости изборния процес и това се видя още на 11 юли, когато отчитането на резултатите по секции мина много по-бързо. От ГЕРБ обаче атакуват технологията като недостатъчно надеждна и дори обвиняват в политическа намеса кадри на "Демократична България".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази удовлетворение от днешното решение на ЦИК на брифинг в централата на партията.

"Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път", заяви той, като обяви, че "четирима души" от ДБ контролирали "цялата схема по машинното гласуване".

На настояване от журналисти да назове имената на тези хора, Борисов отговори: "Томиславе, помниш ли им имената?". Дончев назова Атанас Шарков, бивш съветник на служебния премиер Стефан Янев, работил по договор към ЦИК за конфигурирането на софтуера на машините.

"Ние извършихме много прецизен анализ с помощта на водещи IT специалисти на целия алгоритъм на изборния процес и на слабите му места", допълни Дончев. Не стана ясно защо бившите управляващи не са представили анализа на обществеността.

Намеците на ГЕРБ предизвикаха реакция от страна на ДБ, които поискаха ДАНС и прокуратурата да поискат от Борисов да даде доказателства за твърденията си си или да се извини.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024