Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева обяви готовност да помага лично на новоизбрания ръководител на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната"). 

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит. Aз имaх едно прeимущecтвo, че имaх дълъг пaрлaмeнтaрeн oпит. Трудно ще бъде", каза тя пред журналисти по-рано в петък. 

Цвета Караянчева беше председател на парламента в периода между ноември 2017 и март 2021 г. (44 НС). Тя беше номинирана трикратно за водач на листата в Кърджали на трите парламентарни вота през 2021 г., но не успя да спечели мандат на 11 юли и на 14 ноември. През лятото все пак ПГ на ГЕРБ-СДС я вписа като свой нещатен сътрудник. 

Караянчева присъства на откриването на 47 Народно събрание като почетен гост в ложата на бившите председатели, в компанията на Димитър Главчев, Огнян Герджиков и Борислав Великов

Когато Караянчева беше избрана на мястото на подалия оставка Главчев през 2017 г., тя имаше общо 8 години "стаж" като народен представител от ГЕРБ. Както предшественика й, така и тя не бяха юристи по образование и професия - нейната специалност е машинно инженерство, а кариерата й е свързана с управлението на завода за производство на пластмасови изделия "Формопласт" в Кърджали. 

Цвета Караянчева посъветва Никола Минчев да се консултира с aдминиcтрaциятa и прaвния oтдeл нa Нaрoднoтo cъбрaниe, като посочи, че "тaм наистина са много дoбри cпeциaлиcти".

"Ти може да си много добър юрист, но има много тънкости в парламентарната дейност, за които трябва да се посъветваш, трябва да послушаш, трябва да обсъдиш", коментира още тя по повод бъдещото ръководство на Народното събрание.

34-годишният Никола Минчев е завършил e право в СУ "Св. Климент Охридски" и е работил като корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", преди да бъде избран за депутат първи мандат от "Продължаваме промяната" от Перник. 


Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Инфографика: Профилът на депутатите от групата на "Продължаваме промяната"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство