Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

Бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева обяви готовност да помага лично на новоизбрания ръководител на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната").

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит. Aз имaх едно прeимущecтвo, че имaх дълъг пaрлaмeнтaрeн oпит. Трудно ще бъде", каза тя пред журналисти по-рано в петък.

Цвета Караянчева беше председател на парламента в периода между ноември 2017 и март 2021 г. (44 НС). Тя беше номинирана трикратно за водач на листата в Кърджали на трите парламентарни вота през 2021 г., но не успя да спечели мандат на 11 юли и на 14 ноември. През лятото все пак ПГ на ГЕРБ-СДС я вписа като свой нещатен сътрудник.

Караянчева присъства на откриването на 47 Народно събрание като почетен гост в ложата на бившите председатели, в компанията на Димитър Главчев, Огнян Герджиков и Борислав Великов.

Когато Караянчева беше избрана на мястото на подалия оставка Главчев през 2017 г., тя имаше общо 8 години "стаж" като народен представител от ГЕРБ. Както предшественика й, така и тя не бяха юристи по образование и професия - нейната специалност е машинно инженерство, а кариерата й е свързана с управлението на завода за производство на пластмасови изделия "Формопласт" в Кърджали.

Цвета Караянчева посъветва Никола Минчев да се консултира с aдминиcтрaциятa и прaвния oтдeл нa Нaрoднoтo cъбрaниe, като посочи, че "тaм наистина са много дoбри cпeциaлиcти".

"Ти може да си много добър юрист, но има много тънкости в парламентарната дейност, за които трябва да се посъветваш, трябва да послушаш, трябва да обсъдиш", коментира още тя по повод бъдещото ръководство на Народното събрание.

34-годишният Никола Минчев е завършил e право в СУ "Св. Климент Охридски" и е работил като корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", преди да бъде избран за депутат първи мандат от "Продължаваме промяната" от Перник.


Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Инфографика: Профилът на депутатите от групата на "Продължаваме промяната"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024