Президентските избори през есента наближават и както обикновено на сцената идва редът и на колоритните кандидати. Хитът на сезона е бившата тв водеща и председателка на сдружение "Азбукари" Цвета Кирилова, която вярва в предсказание на Ванга, че „руса жена ще оправи България“.

„Мисля, че това е предсказание, може би очакваме сбъдване на една надежда. Не мисля, че жената е толкова руса, колкото е със светла аура. Защото българинът е светъл, духовен човек, така че всяка българка, която е амбициозна и има желание да подобри България, може да бъде на това място в предсказанието на Ванга“, каза бившата журналистка в интервю за Нова ТВ – само няколко дни след като официално обяви, че ще се кандидатира за президент.

„То е истина, Ванга и Слава Севрюкова доста надълго и нашироко са визуализирали представата за тази жена, която би се впуснала в политиката. Става дума за духовен човек, посветен на реализирането на полезни за обществото и нацията каузи“, каза Кирилова, визирайки себе си, тъй като е основател на неправителствената организация „Азбуки“.

Цвета Кирилова е родена в София и е завършила „Управление на масовите комуникации“ и „Управление на връзки с обществеността“ в НБУ. Близо 20 години работи в телевизии като репортер, водещ и продуцент. До 2011 г. беше част от сутрешния блок „Здравей, България“ по Нова ТВ.

След като напусна медията, тя създава през 2012 сдружение „Азбукари“. Целта на НПО-то е „да развиваме социалната интеграция, да насърчаваме и подкрепяме талантливите деца и да ги вдъхновяваме да не изоставят мечтите си“. Сдружението е известно с инициатива да се играят сутрешни хора на 3-ти март по паркове и площади и желанието си да създаде паметник на дядо Добри, за което още събира средства. 

На въпрос дали се е кандидатирала за президент само заради предсказанието на Ванга, Кирилова отговори, че „това е плод на една дългогодишна цел, зад която стои сериозен екип на сдружение „Азбукари“.

„В момента подготвяме инициативен комитет, който застава зад мен. Те ме мотивираха, те ме насърчиха, за да тръгна в тази посока. Знам колко е отговорно, знам рисковете, знам, че съм в обектива на вниманието на цялата българска общественост. Но също знам какво мога да постигна, знам коя съм и къде отивам“, каза тя.

Независимите кандидат-президенти се нуждаят от не по-малко от 15 000 подписа на граждани, които ги подкрепят, събрани чрез инициативен комитет. Според Изборния кодекс – за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент на републиката се образува инициативен комитет с не по-малко от 21 избиратели с постоянен адрес на територията на страната.

Въпреки че мнозина вече осмиват кандидатурата ѝ, Кирилова смята, че притежава нужните качества да бъде президент.

„Имам 10-годишен опит в управлението на неправителствена организация. Това е организация, която работи в гражданския сектор. Имам опит в проекти в различни области – образователна, социална. Образованието ми е управление на масовите комуникации, в момента изучавам Национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г. С. Раковски“, каза тя.

„Смятам, че не е задължително президентът да бъде военен, стига да може да бъде полезен на България“, твърди Цвета Кирилова. Добавя, че най-ценното ѝ качество е „да консолидирам хората, да бъда енергична, да бъда идейна, да мотивирам“.

Казва, че е все още неомъжена „заради работата и вниманието", което обръща на телевизията.

Тя критикува президента Румен Радев, че през последните 5 години е показал, че може да влезе в ролята на „разделител на българското общество“, което било голяма „червена точка“ в кариерата му.

„Аз съм млад и деен човек", казва 43-годишната бивша тв водеща. "Смятам, че не трябва да се подценяват младите хора. Гледането с насмешка – високомерно и отгоре, не е уместно, защото има много хора, които могат да изненадат с предложенията си. Готова съм с много градивни предложения, които ще изненадат обществото. Няма да допусна по никакъв начин осмиване на моята кандидатура, защото знам къде отивам“, казва уверено тя. 

Тя е известна със статусите си във Facebook, в които критикува цялата политическа система. По време на протестите миналата година публикува пост, в който поиска всички партии да са „аут“.

„Това означава, че политическите партии трябва да преосмислят позициите си и да разберат, че загубиха доверието на българското общество. Аз мисля, че единството на обществото трябва да предизвести на политическите партии да направят промяна в курса на поведение, в законотворчеството, за да изпълнят националите цели“, твърди Кирилова.

Според нея „партийна карантина“ не означавало да се забранят партиите, както може да се тълкува от изказването ѝ.

„Това не е така – става дума за промяна на системата, свикване на Велико Народно събрание, което може да направи генерална промяна, така че да предизвика обществото да дебатира заедно с политическите партии, за да структурираме нов обществен договор – преамбюл за една нова българска Конституция. Безпартиен режим не означава режим без партии. Не трябва да разочароваме повече обществото, то трябва да преоткрие държавността“, е мнението на кандидата за президент.

Тезата ѝ за бежанската криза, която се задава, е, че България трябва да регистрира влизащите през границата бежанци с пръстови отпечатъци и да разчита на Турция, тъй като „не можем да отблъснем физически хората, търсещи убежище“.

Попитана кой ще бъде кандидатът за вицепрезидент, тя заяви, че това ще е „човек с много високо образование и с опит в геополитиката“. „Ще бъде изненада за българската политическа сцена, не е познато лице, но съм уверена, че ще завладее сърцата на обществото. Може да направи рязък скок в разбирането за това какво трябва да прави българският вицепрезидент. Защото наблюдавахме през тези 5 години едно тотално бездействие на президентската институция и опит да се промени геополитическият курс от евроатлантизма към една друга трета страна, която е на изток“, добави Кирилова.

Оказа се, че вярва в предсказание на Ванга и за профила на вицепрезидента – „висок и строен мъж“.


Прочетете още:

Едно Ферари, суверен

Специално: Как БНТ гостува в шоуто на Слави


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?