Цветанка Ризова посрещна бившия си шеф Хекимян с остри въпроси заради "репутационната щета" върху bTV Снимка: © Screenshot

Журналистката Цветанка Ризова се оказа в необичайна ситуация, след като трябваше да проведе първото си интервю с кандидат-кмета на ГЕРБ Антон Хекимян, който само допреди няколко седмици беше директор на новините и актуалните предавания в bTV и съответно неин шеф. Тя реши да посрещне госта си със серия от остри въпроси, като не му спести нито една критика и заяви, че Хекимян е нанесъл "репутационна щета" на телевизията.

"Тези, които симпатизират Антон Хекимян, ще кажат, че съм била много агресивна. Тези, които не го харесват - ще кажат, че го щадя и не съм била достатъчно агресивна. Но това важи за всеки гост. Зрителите искат да видят собствените си усещания и страсти, а това е невъзможно", каза Ризова в началото на разговора си с бившия ѝ началник.

Тя определи ситуацията около неговото преждевременно напускане като "каша" и не му спести нищо във връзка с обвиненията към него за политическото влияние върху медията.

"Не очаквах, че ще се решите да гостувате в bTV. С вашата кандидатура се нанесе репутационна щета. Kолегите бяха шокирани, още недоумяват, защото съменнията, че този, който е ръководил новините и публицистиката, е бил в неформални отношения с ГЕРБ и (Бойко) Борисов, са напълно валидни", заяви директно Ризова.

Журналистката припомни на госта си, че малко преди да приеме номинацията на ГЕРБ, той е обсъждал с нея редакционната тактика на телевизията около изборите.

Хекимян отхвърли обвиненията, че е нанесъл репутационна щета и се оправда с това, че bTV винаги е била негов "втори роден дом" и винаги е работил за "доброто име на телевизията".

"Колегите ме познават до болка. Аз съм един от тях. От сутрин до вечер [съм бил] в телевизията. Знаят, че не съм ги предал в нито един момент", каза той.

Ризова обаче постави твърдението му под съмнение и припомни, че журналистът много бързо е сменил "втория си дом" с политическото семейство на ГЕРБ. Тя поиска и да разбере как точно шефът на новините в bTV се е озовал сред обсъжданите имена в структурите на ГЕРБ.

"Аз не искам да изпадам в детайли от кухнята, но сред номинациите в структурите е имало и други журналисти. Коректен човек съм и няма да споменавам имена", отговори ѝ Хекимян.

Водещата обаче прие отговора му с известен сарказъм, като даде за пример себе си и му напомни, че нейното име не е било обсъждано.

"Широко скроена е очевидно аудиторията на ГЕРБ, за да номинира журналисти за кметове", каза Ризова.

Хекимян не успя да даде обяснение как името му е станало част от вътрешнопартийните разговори в ГЕРБ, само добави, че периодът, в който е размишлявал върху кандидатурата, е бил кратък.

Журналистката се опита и да "изпита" бившия си шеф, който по-рано твърдеше, че е бил един от големите критици на ГЕРБ и дори е задавал "най-острите въпроси" на лидера ѝ Бойко Борисов.

"Вие твърдите в по-ранно интервю, че сте задавали най-острите въпроси на Борисов. Дайте пример с такива, които сте му задавали. Когато някой се самооценява като човека, задал най-острите въпроси на Борисов, би трябвало веднага да асоциира въпроси", заяви тя.

Хекимян обаче не успя да даде конкретни примери. Вместо това той се опита да представи някои от предизборните си идеи, като обобщи, че основната му цел е да "продължи дейностите, които са започнати". Това твърдение също беше посрещано с известно съмнение от журналистката на bTV:

"А какво ще коригирате? Всичко ли харесвате и одобрявате от това, което се е случило в последните 10-15 г. в столицата?", попита го Ризова.

Хекимян призна, че в София имало проблеми, но не трябвало да се гледа към "всяка една плочка", а към "по-голямата картина".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024