Цветанов написа отворено писмо към депутатите от ГЕРБ Снимка: © Булевард България

Бюджет 2021 е „огромна грешка“. Това заяви бившият втори човек в ГЕРБ и настоящ лидер на новата партия „Републиканци за България“ Цветан Цветанов. Той написа отворено писмо до депутатите на управляващата партия, с което ги призова да не приемат бюджета, формулиран по този начин, тъй като той може да навреди трайно на бъдещата стабилност на страната.

„Под натиска на министър-председателя Бойко Борисов, страната ни е на път да направи огромна грешка, а Народното събрание е единственият орган, който може да я предотврати. Грешката е бюджетът за следващата година. Той е изключително неразумен и ако бъде приет в този си вид, би увредил трайно финансовата стабилност на България“, написа Цветанов.

„В него се харчи прекалено много, а раздаването на толкова милиарди, които не са обезпечени със съответните приходи, е безотговорно действие, което обрича страната ни на поредица от години с тежки бюджетни дефицити. На практика този бюджет поставя край на водената през последните 20 години в България политика на строга финансова дисциплина, която е доказала своите резултати“, съобщи председателят на „Републиканци за България“.

Симеон Дянков: Защо се харчат пари за отбрана? В бизнеса трябва да влязат още между 3 и 5 млрд. лв.

По думите му – в Бюджет 2021 липсва визия, а безразборното харчене е в излишък. Средствата се отпускат безцелно и не са насочени за антикризисни политики или за структурни реформи. Парите, според него, няма да са достатъчни за бизнеса и за хората, които изпитват крайна нужда.

„Силно притеснително е, че такъв бюджет се предлага от партия, която е част от семейството на ЕНП. Защото той не е десен – харченето е основната му характеристика, при това харченето е изцяло напосоки. Това не е далновиден бюджет, който да отговаря на нуждите на страната. Отговорните дясно-центристки формации в държавите от евроатлантическото пространство никога не биха си позволили да предложат за гласуване подобна финансова рамка“, каза Цветанов.

„Подобен бюджет ще постигне със сигурност само едно - ще минира следващото управление. Новият кабинет ще наследи големи дългове и огромен дефицит. Ще трябва да избира между три лоши варианта – допълнително затягане на коланите по време на криза, повишаване на данъците или допълнително задлъжняване. Такъв резултат може и да обслужва политически сегашния премиер, но е в разрез с интересите на българските граждани“, добави бившият втори човек в ГЕРБ.

2021: Бюджет по време на пандемия

По думите му - дългосрочната финансова политика е далеч по-важна от краткосрочните междупартийни боричкания. Той призова за осигуряване на солидна подкрепа за здравеопазването и за частния бизнес. Да се похарчат средства за животоспасяваща апаратура и да се увеличат заплатите на лекарите и целия останал медицински персонал. Да бъдат предприети ефективни действия в подкрепа на най-засегнатите сектори на икономиката, тъй като много компании няма да могат да оцелеят, а други ще трябва да претърпят значителна трансформация.

Цветанов сподели, че постоянно води разговори с бивши и настоящи членове на ГЕРБ и „разочарованието сред тях е видимо“. Някои се чувствали „изоставени“, други – „предадени“, а трети – „продадени“.

Той призова членовете на партията да направят важен избор – да решат дали да защитят интересите на избирателите си или тези на Борисов.

„Можете да подкрепите бюджета на Борисов и с гласа си да вкарате страната в тежка дългова спирала в поредица от нови, още по-големи бюджетни дефицити. Така ще спазите партийната дисциплина и ще угодите на поредното решение на вашия лидер, но ще предадете вашите избиратели.

Можете обаче да бъдете отговорни към своите избиратели и да отхвърлите проекта, който слага край на финансовата стабилност на България. Независимо, че ще ядосате вашия лидер.

Ако в този момент бях до вас, щях да направя второто. Защото вече съм научил, че животът е по-дълъг от мандата. Срещам се с много хора и не се срамувам да ги гледам в очите. Пожелавам ви след гласуването на бюджета и вие да можете да направите същото. Желая кураж и се надявам държавникът във всеки от вас да надделее!“, написа Цветан Цветанов.

В 12 часа днес започна извънредното заседание на парламента, на което депутатите ще започнат да гласуват окончателно трите бюджета за следващата година - на здравната каса, на общественото осигуряване и държавния.


Прочетете още:

200% неустойка за бързи кредити: "Прескачане" на лимита с узаконяване на огромни такси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024