Лидерът на новата партия „Републиканци за България“ Цветан Цветанов смята, че Бойко Борисов е превърнал ГЕРБ в „заложник на своето политическо оцеляване“. Затова бившият зам.-председател на партията смята, че първата политическа сила ще спечели около 500 хил. гласа на следващите избори – двойно по-малко, отколкото на последния вот.

В интервю за БНТ Цветанов каза, че Борисов и „кръгът около него“ умело са успели да „разделят протеста и българското общество на две“ – такива, които подкрепят антиправителствените демонстрации, и други, които са против тях.

"Хората, които протестираха в самото начало, са хора, които ще бъдат активни гласоподаватели. Ако имаме висока избирателна активност, всичко, което говорихме за опорочаване на изборния процес, може да бъде неутрализирано", каза Цветанов.

"Нямам абсолютно никакво съмнение в "Републиканци за България", че тя ще бъде представена в българския парламент. Въпросът е колко ще бъде групата, с която ще представляваме нашите избиратели и е много важно да се очертае един сериозен, реален хоризонт за страната ни. Това ще бъде политическата риторика, която ще изповядваме в предстоящите няколко седмици и месеци", добави той.

Партията му, която се позиционира в център-дясно на политическия спектър, се стреми към 400-450 хиляди глада подкрепа.

"Всички партии ще получат някъде около 500 000 гласа, поне водещите, и ще има едно многообразие в следващия парламент. Въпросът е дали всеки ще може да загърби егото си. "Републиканци за България" ще участваме самостоятелно. Ние ще получим доста над 4% и ще имаме достатъчно, за да бъдем незаобиколим фактор и ще бъдем гарант за евроатлантическата ориентация", подчерта Цветанов и добави, че стратегическото партньорство с Европа и САЩ са основополагащи теми на партията му.

Относно скандала с „Апартаментейг“ и напускането на ГЕРБ, той каза: "Аз съм решил да изляза и да вървя по моя път с евроатлантици, които искат да вървят по пътя на развитието на страната". Добави, че е успял да изгради диалог между ГЕРБ и всички други останали парламентарни групи.

Според него България е в „международна изолация“ и "това за всички е ясно“. „Самият факт, че държавният секретар Майк Помпео в рамките на някъде около 5-6 месеца направи няколко обиколки в Югоизточна Европа и не посети страната ни, е много ясен знак. А знаем, че посети Гърция два пъти", отбеляза Цветанов.


"Асансьорът през 4 г. сваля 240 пътници. Ако не влязат хората от площада, пак ще влязат мутрите"

Още 300 творци се присъединиха към искането за оставки на властта

Краят на ерата "Мон ами"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Около 200 руснаци ще напуснат страната покрай изгонването на 70-те дипломати

България иска и консулството в Русе да затвори

20 години затвор за Гилейн Максуел заради трафик и злоупотреба с малолетни

Съдът в Ню Йорк даде присъда над законовата граница

Петровден е - празнуват Петър, Павел и Камен

Църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Войната в Украйна приближи границите на НАТО до Русия

Иван Хиновски напусна ИТН: "Партията лансира случайни лица на отговорни позиции"

Бившият депутат от ИТН критикува партията на Трифонов за отказ от реформи и спорни назначения в енергетиката

Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България

"Очаквамe в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва"

Радан Кънев: Мечтата за приобщаването на Русия към Запада е наивна

Дебат в Брюксел по върпоса трябва ли Западът да изолира Русия