Цветът на 2022 г. на Pantone се нарича "very peri" - наситено лавандулово синьо, което съчетава стабилното спокойствие на синия цвят с енергията и ентусиазма на червеното.

Компанията, която стои зад един от най-популярните цветови стандарти в света, посочва, че PANTONE 17-3938 Very Peri изразява "безгрижната увереност и смелото любопитство, което оживява нашия творчески дух".

"Живеем във време на трансформации. PANTONE 17-3938 Very Peri e символът на глобалния дух на времето, изразяващ момента и прехода, през който преминаваме. Излизаме от напрегнат период на изолация, при което идеите и стандартите ни се променят, а физическият и дигиталният ни живот се сливат по нови начини", пишат авторите.

"Дигиталният дизайн ни помага да разширим лимитите на реалността, да отворим вратата към динамичен виртуален свят, в който можем да разглеждаме и да създаваме нови цветови възможности", посочват още от Pantone.

Изборът на цвета е вдъхновен от "тенденциите в гейминга, все по-растящата популярност на метавселената и увеличаващата се артистична общност в дигиталното пространство".

"Цветът на годината" е традиция на Pantone от 23 години насам. Идеята на кампанията е да идентифицира най-новите тенденции, като използва експертизата на хора от развлекателната индустрия, киното, изобразителното изкуство, модата, дизайна, туризма и глобалните промени в начина на живот.

Purple shoes, a coat and a scarf with swatches of purple Pantone chips

Вдъхновението може да дойде и от новите технологии, материи, развитието на социалните мрежи, предстоящи големи спортни събития и др., които имат ефект върху избора на цветовите гами.

През последната година Pantone бяха заложили на два цвята - сиво и искрящо жълто - като символ на устойчивостта и надеждата в периода на възстановяването от пандемията.

Цветът на 2020 г. беше класическо синьо, с което компанията символизираше спокойствието, увереността и свързаността между хората. Тъмното ултравиолетово беше нюансът, който Pantone бяха използвали за цвят на 2018 г.

През 2022 г. компанията ще си партнира с Microsoft и други организации при интегрирането на новия цвят в продуктите им. Очаква се Very Peri да бъде използван в няколко приложения на Microsoft - от скрийнсейвъри до възможности за смяна на интерфекса на някои от водещите им програми и операционната система Windows.

Сред партньорите е и бразилската компания за екологични спортни обувки Cariuma, които ще пуснат нова линия с цвета, избран от Pantone.


22 тенденции за бъдещето през 2022 г. от Мариан Залцман - Част II


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024