Цветът на 2022 г. на Pantone се нарича "very peri" - наситено лавандулово синьо, което съчетава стабилното спокойствие на синия цвят с енергията и ентусиазма на червеното.

Компанията, която стои зад един от най-популярните цветови стандарти в света, посочва, че PANTONE 17-3938 Very Peri изразява "безгрижната увереност и смелото любопитство, което оживява нашия творчески дух".

"Живеем във време на трансформации. PANTONE 17-3938 Very Peri e символът на глобалния дух на времето, изразяващ момента и прехода, през който преминаваме. Излизаме от напрегнат период на изолация, при което идеите и стандартите ни се променят, а физическият и дигиталният ни живот се сливат по нови начини", пишат авторите.

"Дигиталният дизайн ни помага да разширим лимитите на реалността, да отворим вратата към динамичен виртуален свят, в който можем да разглеждаме и да създаваме нови цветови възможности", посочват още от Pantone.

Изборът на цвета е вдъхновен от "тенденциите в гейминга, все по-растящата популярност на метавселената и увеличаващата се артистична общност в дигиталното пространство".

"Цветът на годината" е традиция на Pantone от 23 години насам. Идеята на кампанията е да идентифицира най-новите тенденции, като използва експертизата на хора от развлекателната индустрия, киното, изобразителното изкуство, модата, дизайна, туризма и глобалните промени в начина на живот.

Purple shoes, a coat and a scarf with swatches of purple Pantone chips

Вдъхновението може да дойде и от новите технологии, материи, развитието на социалните мрежи, предстоящи големи спортни събития и др., които имат ефект върху избора на цветовите гами.

През последната година Pantone бяха заложили на два цвята - сиво и искрящо жълто - като символ на устойчивостта и надеждата в периода на възстановяването от пандемията.

Цветът на 2020 г. беше класическо синьо, с което компанията символизираше спокойствието, увереността и свързаността между хората. Тъмното ултравиолетово беше нюансът, който Pantone бяха използвали за цвят на 2018 г.

През 2022 г. компанията ще си партнира с Microsoft и други организации при интегрирането на новия цвят в продуктите им. Очаква се Very Peri да бъде използван в няколко приложения на Microsoft - от скрийнсейвъри до възможности за смяна на интерфекса на някои от водещите им програми и операционната система Windows.

Сред партньорите е и бразилската компания за екологични спортни обувки Cariuma, които ще пуснат нова линия с цвета, избран от Pantone.


22 тенденции за бъдещето през 2022 г. от Мариан Залцман - Част II


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023