Цветът на 2022 г. на Pantone се нарича "very peri" - наситено лавандулово синьо, което съчетава стабилното спокойствие на синия цвят с енергията и ентусиазма на червеното. 

Компанията, която стои зад един от най-популярните цветови стандарти в света, посочва, че PANTONE 17-3938 Very Peri изразява "безгрижната увереност и смелото любопитство, което оживява нашия творчески дух". 

"Живеем във време на трансформации. PANTONE 17-3938 Very Peri e символът на глобалния дух на времето, изразяващ момента и прехода, през който преминаваме. Излизаме от напрегнат период на изолация, при което идеите и стандартите ни се променят, а физическият и дигиталният ни живот се сливат по нови начини", пишат авторите. 

"Дигиталният дизайн ни помага да разширим лимитите на реалността, да отворим вратата към динамичен виртуален свят, в който можем да разглеждаме и да създаваме нови цветови възможности", посочват още от Pantone. 

Изборът на цвета е вдъхновен от "тенденциите в гейминга, все по-растящата популярност на метавселената и увеличаващата се артистична общност в дигиталното пространство". 

"Цветът на годината" е традиция на Pantone от 23 години насам. Идеята на кампанията е да идентифицира най-новите тенденции, като използва експертизата на хора от развлекателната индустрия, киното, изобразителното изкуство, модата, дизайна, туризма и глобалните промени в начина на живот. 

Purple shoes, a coat and a scarf with swatches of purple Pantone chips

Вдъхновението може да дойде и от новите технологии, материи, развитието на социалните мрежи, предстоящи големи спортни събития и др., които имат ефект върху избора на цветовите гами.  

През последната година Pantone бяха заложили на два цвята - сиво и искрящо жълто - като символ на устойчивостта и надеждата в периода на възстановяването от пандемията. 

Цветът на 2020 г. беше класическо синьо, с което компанията символизираше спокойствието, увереността и свързаността между хората. Тъмното ултравиолетово беше нюансът, който Pantone бяха използвали за цвят на 2018 г.  

През 2022 г. компанията ще си партнира с Microsoft и други организации при интегрирането на новия цвят в продуктите им. Очаква се Very Peri да бъде използван в няколко приложения на Microsoft - от скрийнсейвъри до възможности за смяна на интерфекса на някои от водещите им програми и операционната система Windows. 

Сред партньорите е и бразилската компания за екологични спортни обувки Cariuma, които ще пуснат нова линия с цвета, избран от Pantone.


22 тенденции за бъдещето през 2022 г. от Мариан Залцман - Част II


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите