Цветлин Йовчев: Руските агенти никога не са си тръгвали и са все по-активни в Европа Снимка: © Screenshot

Руските агенти никога не са си тръгвали от България, смята бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

В предаването "120 минути" по bTV той коментира, че никой не трябва да има илюзията, че изгонените в последните години дипломати за шпионаж, са единствените, които разузнават на територията на България в полза на Русия.

Според него се наблюдава засилване на активността и лека промяна в стила на работа на руските шпиони в цяла Европа.

Причина за това е войната, която Русия започна в Украйна.

„Това доведе до възприемане на Русия като враждебна страна от Европейския съюз и оттам нататък под засилен контрол са както дипломатическите представителства, така и всички руски граждани. Така че все по-често ще виждаме случаи като Ян Мерсалек (австрийският бизнесмен, който се оказа руски шпионин, вербувал обвинените в руски шпионаж български във Великобритания - б.ред.) , в който граждани на други страни сътрудничат на Кремъл, както и такива, които използват фалшива самоличност на граждани от други страни. Наскоро ДАНС разкри двама шпиони, които използват фалшива самоличност,“ коментира Йовчев.

Според него след като са ограничени възможностите на Москва да разузнава под дипломатическо прикритие, все повече ще се наблюдава шпионаж под прикритието на журналисти, бизнесмени и служители на неправителствени организации, за да се заличат следите от дейността.

След началото на войната в Украйна, основните цели на руските агенти са забавянето на помощта за Украйна, както и преодоляване на санкциите срещу Русия, смята Йовчев.

Преди седмица разследване с участието на българския журналист Христо Грозев, публикувано в немското издание "Шпигел" и сайта The Insider, осветли сложна схема, според която австрийският бизнесмен Ян Марсалек е работил за руските разузнавателни служби, докато е бил начело на водещата германска финансова компания Wirecard. През 2020 г. се разбра, че става дума за гигантска измама, а Марсалек изчезна безследно, след като стана обект на разследване.

Смята се, че той е вербувал и шестимата българи, които бяха арестувани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия.

„Смятам, че първоначално Марсалек е бил използван, за да може през фирмата му да бъдат финансирани операции на руските разузнавателни служби и по този начин да се прикрие финансирането им и съответно откъде идват средствата. На по-късен етап вероятно са започнали да го ползват и за други цели и той е разширил мрежата си с българските граждани във Великобритания,“ смята бившият шеф на ДАНС.

Той обясни, че службите основно привличат три вида сътрудници:

  • носители на информация;
  • агенти за оказване на влияние върху обществените процеси;
  • сътрудници, които подпомагат реализирането на разузнавателните операции;

„Така като гледам профила на задържаните българи, те са от третия тип – могат да се занимават с подслушване, проследяване и вероятно, ако операцията беше продължила в нейния ход, щяха да са ангажирани съвсем други хора”, заяви Йовчев.

„Мерсалек е много амбициозен човек, с голямо его и добър комуникатор. Той е бил привлечен от шпионството и това е накарало службите да го вербуват. Това не бива да ни изненадва, вероятно той не е единственият случай“, коментира Йовчев и обърна внимание на факта, че Марсалек е създал корпоративна разузнавателна структура, в която е привлякъл и бивши служители на австрийските тайни служби. Един от тях дори е снимал дома на разследващия журналист Христо Грозев, което става и повод Грозев да напусне Австрия.

„Не бих се изненадал, те дори не подозират кой е крайният поръчител – може да си мислят, че проверяват бизнес конкурент или потенциален партньор. Това е нещо, на което и в България трябва да обърнем внимание,“ каза Йовчев и посочи мрежи като тази около Нотариуса като риск не само за правосъдната система, но и за националната сигурност.

Корупцията създава сериозни уязвимости в системата за национална сигурност и не е за пренебрегване наличието на такива мрежи. Дори от гледна точка на контраразунването подобни структури могат да се използват, за да се прикрие интересът на чужди разузнавателни служби. Опасни са тези неща, които виждаме. Наличието на такива структури правят уязвима цялата ни система,“ каза Йовчев по повод мрежата за влияние около Мартин Божанов – Нотариуса.

В качеството си на бивш вътрешен министър Йовчев заяви, че е научил за Мартин Божанов, след като той беше разстрелян през януари в София.

Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024