Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

Мартин Божанов – Нотариуса e бил контролиран със специални разузнавателни средства (СРС) 3 месеца преди смъртта си, но в деня на убийството му - 31 януари, не е бил следен. Toва съобщи „Сега“, като се позовава на свои източници от прокуратурата.

Освен че е бил подслушван, Божанов е бил и проследяван, но в деня на убийството е бил „без опашка“, става ясно от публикацията. Предстои събраните чрез СРС данни да бъдат приложени като веществени доказателства по делото срещу Нотариуса от пролетта на 2023 година.

Разследването е за имотни измами и пране на пари.

Убийството на Мартин Божанов – Нотариуса осветли тежки зависимости и групи за влияние в съдебната власт.

Той е осъждан за измама с влязла в сила присъда, подлаган е на процедура по конфискация на имущество от първата специализирана държавна комисия за това, станала известна като комисията "Кушлев" (на името на председателя си Стоян Кушлев - б.р.).

Въпреки това Божанов се е ползвал с невъобразими привилегии пред очите на МВР, съда и прокуратурата.

Твърди се, че е шофирал автомобил със синя сигнална лампа, влизал е необезпокояван в паркинга на Специализирания съд и прокуратура (преди да бъдат закрити) и е управлявал частен клуб с ексклузивен достъп за магистрати, който е охраняван от униформени полицаи и патрулни коли на СДВР в продължение на години.

През 2021 г. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд "Списък за бърз контрол".

Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с "абонамент" от 100 000 евро, за да извадят мъжа ѝ Веселин Денков от ареста.

Паралелно с това Божанов беше уличен в заплахи срещу най-малко двама съдии - Цветко Лазаров през 2016 г. и Владислава Цариградска - през 2019 г.

Вместо да се разследва сигнала на съдия Лазаров, по времето на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров е задействана проверка по насрещен сигнал срещу заплашения магистрат, подаден от човек от кръга на Божанов (мъж с прякора "Прасето", който се води формален собственик на "СС клуб"). В случая със съдия Цариградска - прокуратурата се задейства едва с 4 г. закъснение и така и не стигна до ефективно разследване. А тормозът върху съдията продължава и до днес.

Последният сигнал за рекет е от страна на гръцки инвеститори в България, които описват мащабна схема за институционален и криминален натиск.

Според прокуратурата Божанов е бил на път да стане обвиняем по делото за имотни измами и пране на пари, но смъртта му е попречила на това.

Според „Сега“ прокуратурата едва ли ще научи много от използваните СРС срещу Нотариуса, защото се предполага, че той е бил наясно, че е следен и подслушван.

Гръцките бизнесмени Анастасиос Дико и Йоаким Каламарис, които казват, че са били сред изнудваните от Нотариуса, отправиха директни обвинения към Невена Зартова, която подаде оставка от ръководния пост в Софийска районна прокуратура. В тази прокуратура е делото срещу Нотариуса. Те твърдят, че Зартова е работили заедно с убития, за да им бъдат повдигнати несъстоятелни обвинения.

Гръцките граждани разказаха, че са им били повдигнати обвинения от СРП за неясно престъпление, заради които са им били определени рекордни парични гарнации и им е издадена забрана да напускат България.

Зартова отрича обвиненията.

Тя подаде оставка като председател на СРП в деня, в който беше уличена от гръцките бизнесмени във връзки с адвоката на Мартин Божанов - Велимир Атанасов.

Разплитането на схемата около убития Мартин Божанов - Нотариуса за пореден ден показва колко лесен е бил достъпът на криминалния контингент до най-високото ниво на прокуратурата.

Божанов се е срещал (най-малко) два пъти с районния прокурор на София Невена Зартова, и то след 2022 г., когато неговата схема за търговия с влияние в Спецсъда вече беше осветена от Антикорупционния фонд.

Нотариуса се явил при нея като "жалбоподател", който настоявал да даде обяснения за "грандиозна престъпна схема, насочена срещу него и негови близки", казва тя пред bTV на 15 февруари Зартова твърди, че му обяснила как само наблюдаващият прокурор може да реши кога ще му бъдат снети обяснения, след като вече има назначена проверка.

Тя не отговори на въпроса как Мартин Божанов е стигнал до нея - само каза, че е намерил служебния ѝ телефон и поискал среща.

Всъщност, Божанов е съдружник с адвоката и бивш съдия Велимир Атанасов, за когото самата Зартова призна, че е неин близък приятел от близо 20 години. Същият Атанасов е посочен още през 2020 г. пред ВСС от съдия Владислава Цариградска като част от групата, отправяла заплахи срещу нея.

Вратите на ръководителя на СРП за срещи с евентуални жалбоподатели се оказват избирателно отворени.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис, който се оплака от системен тормоз от групата на Нотариуса, разказа пред Нова ТВ, че също е искал да проведе официален разговор с нея - и е получил отказ.

Каламарис е работил заедно с гръцкото дружество - съсобственик на Sofia Ring Mall.

Той се учуди как Невена Зартова е приела да разговаря с човек, уличен в тежко корупционно престъпление, но не приема да говори с жертвите на кръга му: "Когато аз ходих (в СРП) да подавам жалби, не виждах г-жа Зартова на работа".

Районният прокурор на София (в оставка) потвърди и че Мартин Божанов е имал достъп до служебен банкет на Софийската районна прокуратура преди години.

Този факт беше съобщен по-рано от Николай Стайков от Антикорупционния фонд при изслушването му от Висшия съдебен съвет на 13 февруари, като той обърна внимание, че има свидетели и снимки на неговата поява на неформалната сбирка на държавното обвинение.

Пред bTV Невена Зартова все пак направи уточнение, че по това време тя не познавала Мартин Божанов, не е организатор на партито и не е отправяла покана до него.

Прокурор Зартова е работила и по делото за "Осемте джуджета", по което се проверява и изпълняващият функцията гл. прокурор Борислав Сарафов.

Бившата ръководителка на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова е предложена за дисциплинарно наказание заради вече несъществуващо разследване срещу Петьо Петров - Еврото.

Предложението беше направено от председателката на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова до Висшия прокурорски съвет.

Това е същото досъдебно производство срещу Петров за принуда и незаконно използване на специални технически средства по случая "Осемте джуджета". Вместо да бъде разследван, той изчезна безследно и делото срещу него беше прекратено.


Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024