Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото Снимка: © Булевард България

Адвокат Велимир Атанасов се оказва анонимният свидетел по делото срещу Петьо Петров - Еврото за случоя "Осемте джуджета“. Самоличността му бе разкрита от наблюдаващия прокурор Йордан Петров по бТВ.

„Велимир Атанасов е от лицата, които са изключително приближени към Мартин Божанов-Нотариуса и бива разследван също за евентуалното участие в организирана престъпна група“, казва Петров и допълва, че защитата на Атанасов е била свалена.

За заплахите срещу свидетел по делото се разбра от писмо на председателя на Върховния касационен съд Галина Захарова до Антикорупционния фонд (организацията, която разкри групата, заподозряна за търговия с влияние на Еврото в Спецпрокуратурата още през 2020 г.).

Свидетелят е бил заплашван след отнемането на делото от Софийската районна прокуратура (СРП) през лятото на 2023 г.

Доказателствата, събрани от СРП по случая, бяха иззети от висшестоящата Софийска градска прокуратура и делото беше прекратено през август 2023 г. - след като става ясно, че се проверява и евентуалната връзка на Борислав Сарафов с групировката на Петьо Петров.

Преди това, през юни 2023 г., обаче тези доказателства са изпратени от СРП и на Върховния касационен съд. Към онзи момент вече съществува новият механизъм за разследване на висшите ръководители на прокуратурата, какъвто е и Борислав Сарафов. Няма обаче избран конкретен магистрат, който да се занимава с проверките - Даниела Талева встъпи в длъжност чак в края на 2023 г.

От писмото на Захарова до Антикорупционния фонд става ясно, че на 20 юли 2023 г. във ВКС е получен сигнал от защитен свидетел по разследването за "Осемте джуджета".

Той е съобщил, че е намерил неподписано писмо, оставено на прозореца на автомобила му - и е споделил подозренията си за "неговия подател".

Свидетелят е изразил безпокойтво, че информацията за неговите показания е изнесена неправомерно и "настоятелно иска да му бъде осигурена защита от всички възможни форми на натиск и заплашване".

Проверката на ВКС за това кой е имал достъп до класифицираните данни от разследването е показала, че запечатаните пликове с доказателства са отворени само от прокурора от Софийската градска прокуратура Йордан Петров.

Това се е случило по изрична молба на прокурор Петров да се запознае със съдържанието на секретните материали в качеството си на наблюдаващ прокурор по вече иззетото по компетентност от СГП дело, посочват от Антикорупционния фонд.

Петров е човекът, който е преценил, че не само няма необходимост да се продължава разследването за принуда и подслушване на магистрати от групата на Пепи Еврото, но и впоследствие повдига обвинение на наблюдаващия прокурор по случая от районната прокуратура.

От публично разпространеното постановление за прекратяване на разследването се вижда, че в СРП са проведени разпити на няколко свидетели - Любена Павлова (бивша жена на Еврото), Кристиан Христов (негов служител и доверено лице), Димитър Спасов - Митко Картиста (съсобственик на охранителната фирма "Делта гард") и двама анонимни свидетели.

Единият от тях, както се твърди сега, е адвокатът на Мартин Божанов - Нотариуса.

Велимир Атанасов беше посочен като като "мозък" на групировката за търговия с влияние около убития Мартин Божанов - Нотариуса от гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис.

Каламарис е един от хората, подложени на прокурорски проверки, и е бил с повдигнато обвинение от Софийската районна прокуратура, само защото е станал посредник в имотна сделка на гръцката "Данаос девелопмент". Цялата схема беше описана от управителя на дружеството пред "24 часа", като тя въвлича действащи и бивши държавни служители на високо ниво.

Каламарис твърди, че съдружникът на Божанов Атанасов е имал интимна, а не просто приятелска връзка с досегашния районен прокурор на София Невена Зартова - нещо, което тя отрича в своите публични изяви.

Бизнесменът Илия Златанов, който е основен свидетел по делото „Осемте джуджета“, разказа преди дни, че по време на всички заседания на делото е присъствал адвокатът на Мартин Божанов, който си е водел бележки, без да представлява нито една страна.

Според бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков двете групи - на Пепи Еврото и на Нотариуса - са работили заедно до опредлен момент, но впоследствие са се разделили. Една от възможните причини е това, че Божанов имал връзка със съпругата на Пепи Еврото – Любена.

Всичко, което трябва да знаем за Мартин Божанов - Нотариуса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024
Важно днес

Как родители могат да пътуват срещу 10 лева на месец с градския транспорт в София

Превозният документ важи за цялата мрежа на градския транспорт

08:32 - 15.05.2024
Живот

Основателят на EnduroSat е "Мъж на годината" за 2023 година

Номинирани бяха и Александър Везенков, и Георги Господинов

07:57 - 15.05.2024
Важно днес

Двама надзиратели са убити, а затворник е избягал при въоръжено нападение във Франция

Избягалият Мохамед Амра е осъден за грабеж с взлом

20:34 - 14.05.2024
Живот

"Евровизия" не съжалява за решението си да отстрани Нидерландия от финала

Организаторите на "Евровизия" защитиха решението си да дисквалифицират Йост Клайн

19:24 - 14.05.2024