Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати Снимка: © Булевард България

Двама магистрати, чиито имена се появиха в публичното пространство след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, сами поискаха да се явят на изслушване пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да отрекат каквито и да връзки с убития.

Първи на въпроси на магистратите отговаря апелативният прокурор на София Радослав Димов. Той обясни, че е поискал да бъде изслушан, за да бъде изчистено и негото име, и това на институцията, която представлява, защото "страда от болест, която не му дава много време живот."

"Не познавам г-на Божанов, само знам за него това, което се носи в професионалните среди, че е имотен измамник. Лично никога не съм се запознавал с него," каза Димов.

Той обаче потвърди, че се е познавал с адвоката му - Велимир Атанасов - във времето, в което последният е бил съдия в Софийския районен съд. Откакто Атанасов е станал адвокат обаче, магистратът казва, че не е поддържал никакви контакти с него.

Изслушването на Димов е във връзка с твърдения на гръцкия бизнесмен Анастасиос Дикос. Той казва, че заедно с други бизнесмени са били изнудвани от кръга около Мартин Божанов - Нотариуса.

МВР вече обяви, че ще проверява Атанасов, посочен като човека, упражнявал тормоз срещу гръцката компания "Данаос девелопмент" и описан от друг гръцки бизнесмен - Йоаким Каламарис, като "мозък" на групировката за търговия с влияние около Нотариуса.

Самият Димов, който ръководеше районната прокуратура в София до 2019 г., обясни, че замесването на името му с дейността на Нотариуса и със случая с изнудванео бизнесмени е поредна злоупотреба с името на магистрат.

"Разбрах от медиите за първи път, като прочетох интервюто на гръцките бизнесмени. Не съм бил наблюдаващ прокурор по преписка, свързана с този гражданско-правен спор, нито е достигала по какъвто и да е начин информация за нея до мен", заяви той.

Като клеветническо определи замесването на името си следователят Ясен Тодоров, който беше сред най-влиятелните членове на предишния състав на ВСС.

"Никога не съм си комуникирал с него (Мартин Божанов), не знам къде са му офисите," отговори Тодоров на въпрос познавал ли е Нотариуса.

Следователят нарече и твърденията, че е посещавал т.нар. клуб за магистрати, свързван с Божанов.

"Не знаех за съществуването на такъв клуб, а в този район от години не съм минавал," бяха думите на Тодоров.

Той отрече да познава и Велимир Атанасов и също поиска името му да бъде изчистено.

След изслушването прокурорската колегия реши да изпрати предложение до парламентарната комисия по случая с искане да получи доклада относно дейности и обвързаности на Мартин Божанов, в който бяха споменати имената на магистрати.

За ислушване ще бъдат поканени адвокат Александър Червеняков и четиримата бивши заместници на бившия районен прокурор на София Невена Зартова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024