Туристи и жители са евакуирани от гръцките острови Родос, Корфу и Евия заради горски пожари Снимка: © Getty Images

Големи горски пожари избухнаха в няколко острова в Гърция и принудиха хиляди туристи и жители да напуснат хотелите и домовете си.

Близо 19 хил. души бяха отведени от остров Родос в най-мащабната евакуация в историята на страната, съобщиха гръцките власти. Хората, попаднали в огъня, описват ужасяващи сцени, като някои от тях е трябвало да напуснат пеша или да намерят собствен транспорт, след като им е било казано да напуснат.

Горският пожар в централната и южната част на Родос - изключително популярна дестинация за туристите - гори от вторник насам. Гръцкото министерство на външните работи съобщи, че ще създаде специална служба за помощ, която да оказва съдействие на туристите при завръщането им в съответните страни.

Към момента от Министерството на външните работи нямат информация за бедстващи българи.

Пожарникарите в Гърция в момента се борят с близо 82 пожари на територията на страната, която е обхваната от рекордни горещини.

На остров Евия властите издадоха нареждане за евакуация на жителите на четири южни села в близост до град Каристос.

Пламъци обхванаха още североизточната част на остров Корфу, както и северната част на Пелопонес, близо до град Айгио. Движението по стария национален път Атина-Патрас, който минава през крайбрежието, е прекъснато. И на двете места властите организират евакуация на гражданите.

Пожар избухна и в близост до археологическия обект Епидавър, в който се намира известен древен театър. Властите съобщават, че ситуацията там е частично овладяна.

Вече седмици Гърция се бори с горещините, като температурите в цялата страна надхвърлят 40 градуса по Целзий. Националният празник в понеделник беше отменен "с оглед на извънредните условия, които преобладават в страната поради пожарите", съобщи гръцкото президентство.

Очаква се високите температури в страната да останат такива поне до вторник, като в четвъртък се очаква да бъде по-хладно със средни температури от 30 градуса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024