Туристическа подводница с хора на борда изчезна по време на екскурзия до останките на "Титаник" Снимка: © Atlantic Productions/Magellan

Туристическа подводница, която редовно извозва хората до останките на кораба "Титаник", е изчезнала в Атлантически океан. Според бреговата охрана на Бостън вече се провежда издирвателна и спасителна операция, съобщава британската медия BBC.

Към момента не е ясно колко души са били на борда ѝ, когато тя е изчезнала. Малки плавателни съдове от време на време извеждат туристи и изследователи до останките на потъналия кораб, които се намират на около 3800 м под водата.

Частната компания OceanGate Expeditions, която организира дълбоководни експедиции, потвърди, че е собственик на изчезналата подводница и че на борда ѝ е имало хора.

"Проучваме и мобилизираме всички възможности за безопасното връщане на екипажа. Цялото ни внимание е насочено към членовете на екипажа в подводницата и техните семейства", посочват от предприятието.

Британският пътнически лайнер "Титаник" потъва по време на първото си плаване от Великобритания до САЩ през април 1912 г., на път от Великобритания за САЩ, след като се сблъсква с айсберг. При инцидента загиват 1514 от общо 2224 пътници и екипаж. Това е една от най-известните морски катастрофи в историята, а останките от луксозния кораб са открити едва седем десетилетия по-късно.

Преди две години OceanGate започна да организира малки екскурзии до там с миниподводница, като желаещите трябва да заплатят сума от близо 125 хил. долара на човек. Услугата се рекламира от компанията като "шанс да излезете от ежедневието и да откриете нещо наистина необикновено".

Подводницата може да побере петима души, които обикновено включват пилот, трима платежоспособни гости и гид. Пълното гмуркане до потъналия кораб отнема общо осем часа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024