Турска адвокатка почина след 238 дни на гладна стачка

Турция беше разтърсена от обществено недоволство след смъртта на адвокатката Ебру Тимтик - една от подсъдимите по дело срещу група юристи, обвинени за съучастие в терористична групировка.

Тимтик е починала след сърдечна недостатъчност на 238-ия ден от протеста си. Заедно с колегата си Айтач Юнсал, Тимтик започна да гладува през февруари 2020 г. с настояване за справедлив процес.

42-годишната жена беше осъдена на 13,5 години лишаване от свобода по дело срещу 22 юристи. Нейната сестра Баркънт Тимтик получи 18 години и 9 месеца затвор. Общият размер на наказанията срещу осъдените е 159 години лишаване от свобода.

През април 2020 г. Тимтик и Юнсал обявиха, че ще гладуват до смърт, защото смятат, че са осъдени несправедливо. Двамата са приемали само течности и витамини до юли, когато се налага да бъдат преместени в болница.

По същото време съдът в Истанбул отказва молбата за освобождаването на двамата подсъдими, като се позова на тежестта на обвиненията срещу тях и на "опасността да се укрият". Присъдата на Тимтик и Юнсал беше изпратена в Касационния съд на Турция, който е последната инстанция за преразглеждане на решения по наказателни дела. По-късно делото стигна до Конституционния съд, който също отказа да освободи двамата адвокати независимо от опасността за живота им.

Състоянието на Ебру Тимтик е толкова влошено, че жената тежи 30 кг в последните дни от живота си.

Новината за смъртта й беше потвърдена от Бюрото за народно право - юридическа организация, която се занимава с проблемите на политическите дела в Турция.

Тимтик членува в друга лява организация "Асоциация на прогресивните адвокати", която прокуратурата обвързва със забранената политическа партия "Революционен партиен фронт за народно освобождение". Партията пое отговорност за серия от смъртоносни атаки в Турция, включително самоубийствен атентат пред американското посолство в Анкара.

Ебру Тимтик е четвъртият участник в процеса, който умира при гладна стачка от началото на 2020 г. Двама музиканти от групата "Йорум" - Хелин Бьолек (28 г.) и Ибрахим Гьокчек (39 г.) - починаха през април и май след продължително протестно гладуване. Стачката им започна още през юни 2019 г. заради арестите и обвиненията в тероризъм, повдигнати на няколко души от групата. През април 2020 г. умира и Мустафа Кочак (28 г.). Той е осъден на доживотен затвор след обвинение в съучастие с похитителите, които взеха прокурор за заложник в Съдебната палата на Истанбул през 2015 г.

След смъртта на адвокатката множество интелектуалци, политици и ръководители на адвокатурата излязоха с остри критики срещу турските власти.

"Ебру Тимтик, която гладуваше в продължение на 238 дни с искане за справедлив процес, стана мъченик", се казва в позицията на Бюрото за народно право. Адвокатите призоваха всички свои колеги и граждани да се съберат на протест пред болницата в Истанбул, където почина Тимтик.

Университетската преподавателка Несрин Нас (бивш лидер на центристката партия Anavatan) изрази съболезнованията си в Twitter: "Толкова много съжалявам. Тя просто искаше справедлив процес. Държавата не чува исканията на своите граждани за справедливост. Накъде сме тръгнали?".

Известният турски музикант Зюлфю Ливанели коментира, че смъртта на Тимтик е "смърт на човечността, справедливостта и съвестта в тази страна". Лидерите на големите опозиционни партии в Турция също се възмутиха от отношението на властите към осъдените

"Невъзможно е да не се разбунтуваш срещу това. Докога ще продължаваме да ставаме свидетели на смърт заради гладна стачка? Срамота за онези, които не разрешиха освобождаването им. Молихме се на Касационния съд да разгледа делото", казва Сезгин Танръкулу от Републиканската народна партия.

Ръководителят на адвокатската колегия в Анкара Еринч Саaкан обвини съда и прокуратурата за това, че не са реагирали на "виковете й за помощ и исканията за справедлив процес, които продължаваха с месеци".

"Онези, които се направиха на глухи и отвърнаха глава, унищожиха справедливостта", казва той.

Към неговите критики се присъединиха и председателите на адвокатските колегии в Анталия, Мерсин, Бурса, Орду и др. Юристите описват случилото се като "убийство от страна на съдебната власт" и призовават да бъде спасен живота на втория стачкуващ адвокат Айтач Юнсал. В момента Юнсал се намира в болница "Султан Сюлейман" в Истанбул.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024