Турция беше разтърсена от обществено недоволство след смъртта на адвокатката Ебру Тимтик - една от подсъдимите по дело срещу група юристи, обвинени за съучастие в терористична групировка. 

Тимтик е починала след сърдечна недостатъчност на 238-ия ден от протеста си. Заедно с колегата си Айтач Юнсал, Тимтик започна да гладува през февруари 2020 г. с настояване за справедлив процес. 

42-годишната жена беше осъдена на 13,5 години лишаване от свобода по дело срещу 22 юристи. Нейната сестра Баркънт Тимтик получи 18 години и 9 месеца затвор. Общият размер на наказанията срещу осъдените е 159 години лишаване от свобода. 

През април 2020 г. Тимтик и Юнсал обявиха, че ще гладуват до смърт, защото смятат, че са осъдени несправедливо. Двамата са приемали само течности и витамини до юли, когато се налага да бъдат преместени в болница.

По същото време съдът в Истанбул отказва молбата за освобождаването на двамата подсъдими, като се позова на тежестта на обвиненията срещу тях и на "опасността да се укрият". Присъдата на Тимтик и Юнсал беше изпратена в Касационния съд на Турция, който е последната инстанция за преразглеждане на решения по наказателни дела. По-късно делото стигна до Конституционния съд, който също отказа да освободи двамата адвокати независимо от опасността за живота им. 

Състоянието на Ебру Тимтик е толкова влошено, че жената тежи 30 кг в последните дни от живота си. 

Новината за смъртта й беше потвърдена от Бюрото за народно право - юридическа организация, която се занимава с проблемите на политическите дела в Турция. 

Тимтик членува в друга лява организация "Асоциация на прогресивните адвокати", която прокуратурата обвързва със забранената политическа партия "Революционен партиен фронт за народно освобождение". Партията пое отговорност за серия от смъртоносни атаки в Турция, включително самоубийствен атентат пред американското посолство в Анкара. 

Ебру Тимтик е четвъртият участник в процеса, който умира при гладна стачка от началото на 2020 г. Двама музиканти от групата "Йорум" - Хелин Бьолек (28 г.) и Ибрахим Гьокчек (39 г.) - починаха през април и май след продължително протестно гладуване. Стачката им започна още през юни 2019 г. заради арестите и обвиненията в тероризъм, повдигнати на няколко души от групата. През април 2020 г. умира и Мустафа Кочак (28 г.). Той е осъден на доживотен затвор след обвинение в съучастие с похитителите, които взеха прокурор за заложник в Съдебната палата на Истанбул през 2015 г. 

След смъртта на адвокатката множество интелектуалци, политици и ръководители на адвокатурата излязоха с остри критики срещу турските власти. 

"Ебру Тимтик, която гладуваше в продължение на 238 дни с искане за справедлив процес, стана мъченик", се казва в позицията на Бюрото за народно право. Адвокатите призоваха всички свои колеги и граждани да се съберат на протест пред болницата в Истанбул, където почина Тимтик. 

Университетската преподавателка Несрин Нас (бивш лидер на центристката партия Anavatan) изрази съболезнованията си в Twitter: "Толкова много съжалявам. Тя просто искаше справедлив процес. Държавата не чува исканията на своите граждани за справедливост. Накъде сме тръгнали?". 

Известният турски музикант Зюлфю Ливанели коментира, че смъртта на Тимтик е "смърт на човечността, справедливостта и съвестта в тази страна". Лидерите на големите опозиционни партии в Турция също се възмутиха от отношението на властите към осъдените 

"Невъзможно е да не се разбунтуваш срещу това. Докога ще продължаваме да ставаме свидетели на смърт заради гладна стачка? Срамота за онези, които не разрешиха освобождаването им. Молихме се на Касационния съд да разгледа делото", казва Сезгин Танръкулу от Републиканската народна партия. 

Ръководителят на адвокатската колегия в Анкара Еринч Саaкан обвини съда и прокуратурата за това, че не са реагирали на "виковете й за помощ и исканията за справедлив процес, които продължаваха с месеци". 

"Онези, които се направиха на глухи и отвърнаха глава, унищожиха справедливостта", казва той. 

Към неговите критики се присъединиха и председателите на адвокатските колегии в Анталия, Мерсин, Бурса, Орду и др. Юристите описват случилото се като "убийство от страна на съдебната власт" и призовават да бъде спасен живота на втория стачкуващ адвокат Айтач Юнсал. В момента Юнсал се намира в болница "Султан Сюлейман" в Истанбул.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски си сложи бустерна доза срещу Covid-19

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ