Турция глоби някои медии, след като не хареса как са отразили Ердоган за земетресението Снимка: © Getty Images

Турският медиен регулатор глоби три телевизионни оператора заради тяхното отразяване на земетресението, което разтърси южната част на страната преди седмици, съобщава британският в. "Гардиън".

Телевизиите Halk TV, Tele 1 и FOX са глобени конкретно заради това, че са отразявали недостатъците в правителствената реакция във връзка с бедствието. И трите канала са известни с редакционните си политики, които са силно критикуващи турския президент Реджеп Тайип Ердоган. А Halk TV е силно обвързана с Републиканска народна партия (CHP) - основната опозиция в страната.

Медиите ще бъдат глобени в зависимост от приходите им за предходния месец.

След неуспешния преврат през 2016 г. Ердоган предприе мащабни репресии, които поставиха голяма част от медиите под контрола на правителството и неговите бизнес съюзници.

Тази година той ще се бори да бъде преизбран на президентския пост, затова действията на неговото правителство във връзка със земетресението се превърнаха във важна тема, която може да повлияе крайния резултат.

Много бедстващи семейства критикуваха правителството, че не е успяло да достигне до тях и да спаси близките им от руините.

През октомври Турция прие закон, според който разпространението на "фалшиви новини" (по дефиниция на властта) се наказва с до 3 години затвор. По данни на "Репортери без граници" през 2022 г. Турция е на 149-то място от общо 180 по свобода на словото.

"Всички тези санкции се основават на коментари и новини след земетресението. Живеем във време, в което репортажите се смятат за престъпление", каза Илхан Ташчи, член на Управителния съвет на регулатора, номиниран от опозиционните партии.

Ръководителят на Асоциацията на журналистите в страната Назми Билгин нарече решението за глоби "престъпление" срещу зрителите и определи регулатора като "съвет за цензура".

"С тези наказания престъпните членове на регулатора, които пренебрегват правото на обществото да получава новини и правото на жертвите на земетресението да бъдат информирани, извършват голямо престъпление", посочи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024