Турция нанесе удари срещу кюрдските бунтовници заради атентата в Анкара Снимка: © Getty Images

Турция е нанесла няколко въздушни удара срещу кюрдски бунтовници в Северен Ирак, часове след като в центъра на турската столица Анкара беше извършен самоубийствен атентат.

Правителството съобщи, че са унищожени 20 цели и са "неутрализирани" много бойци от забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е в списъка с терористични групи в Турция, ЕС, Великобритания и САЩ. По-рано бунтовническата група потвърди, че взривът в Анкара е извършен от свързана с нея група, като един от членовете ѝ се е взривил. Той е имал и съучастник, който впоследствие е убит от полицията.

При атентата, извършен пред сградата на Министерството на вътрешните работи, е загинал най-малко един човек, а двама полицейски служители са ранени.

Турските въздушни удари в неделя са били насочени срещу пещери, складове и бункери, използвани от ПКК, съобщи турското Министерство на отбраната. То съобщава, че операцията е била "с цел неутрализиране на ПКК и други терористични елементи, предотвратяване на терористични атаки от Северен Ирак срещу нашето население и нашите правоприлагащи органи и гарантиране на сигурността на нашите граници".

Кюрдската информационна агенция Rudaw заяви, че ударите са били насочени към планината Кандил близо до иранската граница, за която се смята, че се използва от ПКК.

В неделя беше открита и сесията на турския парламент след близо тримесечна пауза. В реч пред народните представители президентът Реджеп Тайип Ердоган определи нападението в столицата като "последния трепет на тероризма".

"Подлите хора, които се прицелиха в мира и сигурността на нашите граждани, не постигнаха целта си и никога няма да я постигнат", каза той.

Кюрдските бойци са подложени на силен натиск от страна на властите. Техните лидери бяха вкарани в затвора, а Турция проведе редица военни операции срещу кюрдски бази на нейна територия и отвъд границите ѝ в Сирия и Ирак.

ПКК е създадена в края на 70-те години на миналия век и започва въоръжена борба срещу турското правителство през 1984 г., като призовава за независима кюрдска държава в рамките на Турция. През 90-те години на миналия век партията отстъпва от исканията си за независима държава, като вместо това призовава за повече автономия за кюрдите. Но през 2015 г. напрежението между тях и турските власти прерасна в конфликт, заради който са загинали близо 40 хил. души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024