Турция настоява за "конкретни стъпки" преди да подкрепи Финландия и Швеция за НАТО Снимка: © Getty Images

Турция няма да се съгласи Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, освен ако не бъдат предприети конкретни стъпки за справяне с възраженията на Анкара. Това каза говорителят на турския президент Ибрахим Калин след разговори с представители на шведската и финландската делегации, съобщи "Асошиейтед прес".

„Ние казахме много ясно, че ако опасенията за сигурността на Турция не бъдат посрещнати с конкретни стъпки в определен срок, процесът няма да напредне“, каза Калин на пресконференция след разговорите в Анкара, които продължиха около пет часа.

Швеция и Финландия подадоха молбите си за присъединяване към НАТО миналата седмица, което до момента е една от най-големите геополитически последици от руската война в Украйна.

Турция обаче заяви, че ще се противопостави на членството на скандинавските страни в западния военен алианс, позовавайки се на недоволството си от Швеция, и в по-малка степен на Финландия, по отношение за подкрепата на Кюрдската работническа партия (ПКК) и други субекти, които Турция счита за заплаха за сигурността.

Ердоган не подкрепя членството на Финландия и Швеция в НАТО

ПКК е обявена за терористична организация от няколко от съюзниците на Турция и от десетилетия организира бунтове срещу Турция - конфликт, който коства живота на десетки хиляди хора.

Турското правителство също така обвинява Финландия и Швеция, че са наложили ограничения за износ на оръжие срещу Турция и са отказали да екстрадират заподозрени „терористи“.

Възраженията на Турция помрачиха надеждите на Стокхолм и Хелзинки за бързо присъединяване към НАТО на фона на руската инвазия в Украйна и поставиха на карта доверието в трансатлантическия алианс. Всички 30 членки на НАТО трябва да се споразумеят за приемането на нови членове.

Шведската и финландската делегации се срещнаха с Калин и турския заместник-министър на външните работи Седат Онал. Говорителят на турския президент каза, че предложението на Турция за премахване на ограниченията за износ на оръжие е било прието с „положително отношение“ от шведската и финландската делегации. Той добави, че преговорите ще продължат, след като скандинавските правителства отговорят на исканията на Турция.

Турция също така очаква екстрадирането на 28 лица от Швеция и 12 от Финландия, заподозрени в „тероризъм, каза Калин. Той посочи, че няма „няма правно или съдебно основание“ да не ги екстрадира.

Шведският премиер Магдалена Андерсон каза след среща с председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел в Стокхолм, че страната ѝ иска да „изясни“ твърденията, които се носят по време на дискусиите с Анкара.

„Ние не изпращаме пари или оръжия на терористични организации“, каза Андерсън.

Тя каза, че Швеция е в „конструктивен диалог“ с Турция и че Стокхолм е „нетърпелив да разреши проблемите, недоразуменията и въпросите“.

Тази седмица Турция изброи пет „конкретни гаранции“, които изисква от Швеция, включително „прекратяване на политическата подкрепа за тероризма“, „елиминиране на източника на финансиране на тероризма“ и „прекратяване на подкрепата за оръжия“ за забранената в Турция ПКК и свързаната с нея групировка на сирийските кюрди.

Ще саботира ли Ердоган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024