Ще саботира ли Ердоган разширяването на НАТО или ще го изтъргува? Снимка: © Getty Images

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е решен да сложи спирачка на разширяването на НАТО. Поне за момента. В понеделник той отново заяви, че няма да одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО. За присъединяването на Финландия и Швеция е необходимо единодушно гласуване от НАТО и ратификацията от парламентите на 30-те настоящи държави-членки.

Обвиненията на Туция: двете скандинавски страни приютяват "терористи" и отказват да ги екстрадират - става дума за членове на кюрдската терористична организация ПКК и за хора от движението Гюлен.

По време на пресконференция в Анкара, Ердоган каза, че шведските и финландските делегации не трябва да си правят труда да идват в Турция, за да я убеждават за членството им в НАТО.

Турският външен министър проведе "някои" срещи с шведски и финландски колеги, каза Ердоган, добавяйки, че нито една от двете страни няма ясна позиция срещу терористичните организации. Той добави, че Швеция е „гнездо“ за терористичните организации и дори позволява на терористите да говорят в парламентите.

Въпросът е дали това е крайната позиция на Ердоган или той смята да изтъргува подкрепата си за разширяването срещу нещо по-голямо? Например американски оръжейни системи и нови изтребители F-35 от американците?

Във всеки случай, последното не изглежда толкова невероятно и това „не“ на Ердоган едва ли ще бъде последната му дума.

Турският президент няма голям интерес да провокира международна криза и да увеличава натиска на международната общност над страната си. САЩ все още не са реагирали на заплашителните думи от Анкара.

Присъединяването на скандинавските държави би увеличило общата граница между Русия и страните от НАТО от 800 километра на 2100 километра.

В основата на съпротивата на Турция срещу разширяването на НАТО на север очевидно е обвинението на Анкара, че Швеция и Финландия не си сътрудничат достатъчно в борбата срещу тероризма.

През последните пет години нито Швеция, нито Финландия са отговорили положително на общо 33 молби за екстрадиция на Турция, съобщи агенция "Анадолу" в понеделник, позовавайки се на министерството на правосъдието в Анкара.

Ердоган вече обвини двете държави, че се държат „като къща за гости за терористични организации“.

Терористите, за чиято екстрадиция настоява от Анкара, са кюрдски екстремисти или членове на движението, ръководено от Фетхуллах Гюлен - обвинен за опита за преврат в Турция през 2016 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024