Турция най-накрая направи обратен завой и рязко вдигна лихвения процент Снимка: © Getty Images

Турция повиши основния си лихвен процент от 8,5% на 15%, правейки обратен завой от една от нестандартните икономически политики на президента новия старт президент Реджеп Тайип Ердоган.

Повишението с 6,5 пункта бе далеч по-ниско от очакванията на икономистите, но то отбелязва сериозна промяна в политиката на новия икономически екип на Ердоган, имащ за задача да се справи с високата инфлация.

Досега лидерът на Турция настояваше за поддържане на ниски лихвени проценти, защитавайки неортодоксалната философия, че това е добре за икономиката. Обратно на твърденията му обаче инфлацията в страната гони 40%, а турците се борят с високите разходи на живот. Анализторите считат, че именно нетипичната финансова политика на Ердогане е основна причина за отлива на чуждестранни инвеститори и за спираловидното и безконтролно увеличение на цените в последно време.

Новият ръководител на турската централна банка, 44-годишната Хафизе Гайе Еркан, бе назначена по-рано този месец след преизбирането на Ердоган за президент. Тя сяда на горещия стол след кариера в САЩ, където допреди известно време бе начело на фалиралата наскоро сриналата се First Republic Bank.

Хафизе Еркан от фалиралата First Republic – първата жена начело на централната банка на Турция

Сегашният ѝ ход бележи първото увеличение на лихвените проценти от декември 2020 г. насам, след бурен период, в който трима управители на централната банка бяха уволнени за по-малко от две години, след като се опитваха да противоречат на Ердоган и да поемат по пътя на ортодоксалната икономика.

Въпреки че увеличението почти удвоява основния лихвен процент на Турция до 15%, то е далеч по-малко от прогнозите на много икономисти. Базираната в САЩ инвестиционна банка Morgan Stanley залагаше на 20%, а Goldman Sachs прогнозира дори 40%.

В изявлението си Комитетът по паричната политика на банката поясни, че предприетата в четвъртък стъпка е началото на постепенен процес, чиято цел е инфлацията да се понижи до 5%.

Членовете му заявиха, че са „решили да започнат процес на затягане на паричната политика, за да установят възможно най-скоро курс към дефлация... и да овладеят влошаването на ценовото поведение“.

Проблемът на президента Ердоган е, че инфлацията в Турция остава упорито висока, а резервите на централната банка са спаднали до критично ниски нива, след като тя похарчи милиарди долари, за да подкрепи лирата.

Лихвените проценти се понижиха от 19% преди две години до 8,5% през последните месеци и промяната в посоката ще има последици за страната, която вече е в икономическа криза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024