Турция изтегли посланика си в Израел преди посещението на Антъни Блинкен Снимка: © Getty

Турция каза в събота, че отзовава посланика си в Израел и прекъсва контактите с премиера Бенямин Нетаняху в знак на протест срещу кръвопролитията в Газа.

Турското външно министерство заяви, че посланик Сакир Озкан Торунлар е бил отзован за консултации "с оглед на разгръщащата се хуманитарна трагедия в Газа, причинена от продължаващите атаки на Израел срещу цивилни и отказа на Израел да приеме прекратяване на огъня".

Анкара обяви решенията в навечерието на посещението в Турция на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Палестинският съюзник Турция поправяше разкъсаните отношения с Израел до началото на войната Израел–Хамас.

От самото начало на конфликта обаче, Турция заема твърда пропалестинска позиция. Когато на 17 октомври ракета удари болница в квартала ал Зайтун в град Газа, Турция побърза да обвини Израел. Впоследствие се оказа, че става дума за неуспешен ракетен изстрел на “Палестински ислямски джихад“.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви пред репортери, че държи Нетаняху лично отговорен за нарастващия брой на цивилните жертви в Ивицата Газа.

"Нетаняху вече не е човек, с когото можем да говорим. Ние го отписахме", цитираха турските медии изказването на Ердоган.

По-рано днес катарският външен министър шейх Мохамед бин Абдулрахман ал Тани каза, че "продължаващите бомбардировки на ивицата Газа пречат на усилията за посредничество за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".

На 7 октомври признатата за терористична от САЩ и ЕС групировка "Хамас" нахлу в Израел и уби 1400 души, а други 240 взе за заложници.

По данни на местните здравни власти, 9488 са вече убитите палестинци в Газа след началото на въздушните удари и сухопътната операция на израелската армия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024