Властите в Турция започват разследване на хаштага HelpTurkey. Той заля социалните мрежи в последните дни, като чрез него се разпространява остра критика към начина, по който турското правителство реагира на опустошителните пожари в страната. Турското правителство обаче обвинява хаштага, че разпространява “безспокойство и страх”.

Хаштагът стана изключително популярен след като президентът Реджеп Таип Ердоган беше показан на обиколка в засегнатите райони, пазен от голям полицейски ескорт, докато раздава чай на местните от движещ се бус посред нощ. В това време мегафон е обявявал неговото присъствие, пише The Guardian.

В типичен за #HelpTurkey туит, който вече е изтрит, комедиантът Енис Арикан пише “Помогнете ни!!!!! Нуждаем се спешно от самолети.”

В дълбоко разединената страна, където подкрепящите и противниците на Ердоган често се сблъскват, хаштагът бързо се превърна в скандал, който доведе до разследването на прокуратурата. Турският лидер е звучал скандализиран от идеята, че страната му може да се нуждае от външна помощ, за да се справи с една от най-големите кризи, които управлението му е срещало.

Правителството стана обект на критика, че не се справя със ситуацията и има недостатъчна подготовка, след като призна, че няма противопожарни самолети. “В отговор на това има само едно нещо, което можем да кажем - Силна Турция”, каза Ердоган след петъчната молитва, с което спомена хаштагът, който неговите поддръжници използват.

“Терор от лъжи се разпространява от Америка, Европа и определени други места”, допълни Ердоган за HelpTurkey. В отговор на гнева на Ердоган турската прокуратура обяви, че ще разследва дали постовете са направени с цел “да създадат безпокойство, страх и паника в обществото и да унижат турското правителство”.

В същото време медийният регулатор в страната заплаши да глоби телевизиите, които продължават да излъчват на живо от местата с пожари или публикуват истории, които “провокират страх и притеснения в обществото”. Повечето телевизии се съобразиха със заплахата, като намалиха отразяването си на стихията, която отне живота на осем души и нанесе сериозни щети по крайбрежията на страната.

Турското правителство твърди, че повечето туитове с хаштаг HelpTurkey се разпространяват от фалшиви акаунти, които целят да минипулират общественото мнение. Според анализ на Марк Оуен Джоунс от Университета Хамад бин Калифа в Катар, около 5% от туитовете с хаштага са разпространени от такива акаунти. Това той обяви на събитие организирано от президентството. “Не знам каква е целта. Това, което мога да кажа е, че предполагам, че има манипулация с хаштага… Изглежда съмнително”, казва британският академик.

Гарет Дженкинс, анализатор на Турция, смята, че критиката може да е насочена и в двете посоки. Правителството на Ердоган има “хиляди фалшиви акаунти, които използват за тролене и сплашване на всеки, който поставя под съмнение наративите им”, казва той пред AFP.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство