Турция разследва строителите, виновни за трагедията след земетресението Снимка: © Getty Images

Турските власти започнаха да разследват строителните предприемачи, които са нарушили стандартите за безопасност при жилищното строителство в района, пострадал от тежките земетресения в югоизточната част на страната на 6 февруари.

Броят на смъртните случаи вече надвишава 33 000 души от двете страни на турско-сирийската граница. Цяла седмица спасителните екипи се опитват да открият оцелели под развалините на хиляди срутили се сгради.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че 131 души са разследвани за некачествено строителство, допринесло до голяма степен за трагедията.

Законите в страната отговарят на съвременните стандарти за противоземетръсно строителство - поне на хартия - но спазването им не се контролира навсякъде.

Двама души са арестувани в провинция Газиантеп по подозрения, че са прерязали носещи колони при преустройство на апартамент в една от рухналите сгради. Общо 9 души са задържани, а други 7 са със забрана да напускат Турция.

Двама от заподозрените строителни предприемачи са арестувани на летището в Истанбул в неделя, докато са опитвали да излязат от страната. Те са разследвани за разрушенията в Адъяман. Един от тях Явуз Каракуш казва пред агенция DHA, че "съвестта му е чиста", защото от 44 построени от фирмата му блока само четири били унищожени.

Спасителите продължават да изваждат оцелели като по чудо хора изпод руините - 6-годишно дете беше спасено в Адъяман, 50-годишна тежко пострадала жена беше извадена от Искендерун, още две жени, една от които бременна, са спасени в други градове на провинция Хатах.

В Антакия беше изваден млад мъж, който съобщава, че още 8 души са попаднали под развалините. 88-годишен човек е спасен в Къръкхан от екип на германски и турски спасители. Все по-малко обаче стават случаите, в които екипите попадат на живи хора.

Над 34 000 души от Турция са ангажирани с операцията по издирване на оцелелите. Още близо 10 000 души от 74 държави по света помагат в спасителните действия, като броят на чуждестранните екипи се увеличава постоянно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024