Турция се върна на масата за преговори за Швеция и Финландия в НАТО Снимка: © NATO

Турция призна, че Швеция и Финландия са предприели конкретни стъпки, за да отговорят на опасенията ѝ относно кандидатурите им за членство в НАТО, и трите страни ще проведат допълнителни разговори по процеса за присъединяване.

Хелзинки и Осло подадоха молби за присъединяване към военния съюз още миналата година, но се сблъскаха с неочаквани възражения от страна на Турция, която твърди, че двете държави укриват членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), считана за терористична група от Анкара и нейните западни съюзници.

"Виждаме, че Турция призна, че и Швеция, и Финландия са предприели конкретни стъпки в това споразумение, което е добър знак", заяви главният преговарящ Оскар Стенстрьом на пресконференция в централата на НАТО след възобновяването на тристранните преговори.

Говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган, Ибрахим Калин, заяви, че стъпките, предприети от двете страни за решаване на проблемите в областта на сигурността, са положителни, но не са достатъчни за ратифициране на тяхната кандидатура за членство в НАТО.

"Още веднъж подчертахме опасенията и очакванията на Турция по отношение на сигурността. Стъпките, които ще бъдат предприети ще определят хода и скоростта на този въпрос", каза Калин.

През януари Турция преустанови разговорите, създадени като част от тристранното споразумение, договорено в Мадрид миналата година и целящо да изглади процеса на присъединяването на Финландия и Швеция. Непосредствената причина беше протест в близост до турското посолство в Стокхолм, по време на който крайно десен политик изгори екземпляр от Корана.

Анкара също продължава да твърди, че Швеция не е изпълнила своята част от споразумението от Мадрид, макар представителите на НАТО да твърдят обратното.

Като част от усилията си да увери Турция, че се отнася сериозно към опасенията ѝ от бойци, шведското правителство ще внесе в парламента тази седмица нов законопроект за борба с тероризма. Новият закон ще криминализира "участието в терористични организации".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024