Турция задържа 33 души, заподозрени в шпионаж в полза на Израел Снимка: © Getty Images, снимката е илюстративна

Турските власти са задържали 33-ма души, заподозрени в шпионаж в полза на Израел, съобщи във вторник турската държавна информационна агенция.

Други 13 души - за които се смята, че са свързани с израелската служба за сигурност "Мосад", все още се издирват.

Заподозрените са били задържани при обиски в Истанбул и седем други провинции за предполагаемо планиране на дейности, включващи "разузнаване, преследване, нападение и отвличане" на чуждестранни граждани, живеещи в Турция.

Новината идва седмици след като ръководителят на израелската агенция за вътрешна сигурност Шин Бет каза в аудиозапис, че неговата организация е готова да унищожи „Хамас“ "на всяко място", включително в Ливан, Турция и Катар, припомня Euronews.

В отговор турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди Израел, че ще има "сериозни последици", ако страната изпълни заплахата си да атакува членове на обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ на турска територия.

Така отношенията между двете страни изглеждат все по-далеч от състояние на нормализиране след атаките на екстремистската групировка на 7 октомври срещу Израел, при които загинаха 1200 души, а други 240 бяха взети за заложници.

През ноември миналата година Турция отзовава посланика си в Израел и прекъсна контактите с премиера Бенямин Нетаняху в знак на протест срещу кръвопролитията в Газа.

От самото начало на конфликта Турция заема пропалестинска позиция. Когато на 17 октомври ракета удари болница в квартала ал Зайтун в град Газа, Турция побърза да обвини Израел. Впоследствие се оказа, че става дума за неуспешен ракетен изстрел от страна на групировката “Палестински ислямски джихад“.

Ердоган заяви пред репортери, че държи Нетаняху лично отговорен за нарастващия брой на цивилните жертви в Ивицата Газа.

"Нетаняху вече не е човек, с когото можем да говорим. Ние го отписахме", цитираха турските медии изказването на Ердоган преди седмици.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024