Twitter започна дело срещу Илон Мъск заради Twitter

Преди няколко дни Илон Мъск обяви, че илиза от сделката за придобиването на Twitter. Предприемачът трябваше да купи социалната мрежа за 44 милиарда долара, но се отказа с официалния аргумент, че не е получил данни за броя на фалшивите акаунти и ботовете в мрежата.

Сега Мъск е изправен пред правните последици на решението си: Twitter съди Мъск за нарушаване на договора и иска да го принуди да завърши покупката. Това става ясно от документите, внесени във вторник в съда в американския щат Делауеър.

От Twitter определят аргументите на Мъск за оттегляне от сделката, договорена през април, като "лицемерни". „Поведението на Мъск просто потвърждава, че той иска да избяга от обвързващия договор, който доброволно е подписал, и че иска да навреди на Twitter“, се казва в съдебния иск от 60 страници. „Twitter претърпя непоправими вреди в резултат на нарушенията на заподозрения и ще продължи да търпи непоправими вреди.“

В писмо, публикувано в понеделник, адвокатите на Twitter заявяват, че противно на твърденията на Мъск, компанията не е нарушила споразумението за придобиване. Мъск, от друга страна, съзнателно и умишлено е нарушил споразумението с оттеглянето си. От гледна точка на компанията прекратяването на сделката от негова страна е "невалидно и противозаконно".

Мъск обяви в петък, че се оттегля от споразумението. За да оправдае това, той се позова на своите предишни твърдения, че Twitter има значително повече фалшиви акаунти от оценката на компанията, която казва, че са по-малко от пет процента. Неговите адвокати твърдят, наред с други неща, че Twitter не е изпълнил договорното си задължение да предостави на Мъск необходимия достъп до данни, за да провери числата.

Сега съдът в Делауеър ще трябва да реши дали Мъск може да се оттегли от споразумението или не.

Експертите смятат правната позиция на Twitter за силна, но не изключват възможността компанията да се съгласи на по-ниска цена за придобиване при предоговаряне.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Kaufland

Kaufland събра 44 рецепти от деца за деца в книга. Стоичков украси коледните сладки на премиерата

Внучката на легендарния футболист е на корицата на "Моето първо кулинарно приключение"

14:35 - 11.12.2023
Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023