Тютюневите складове в Пловдив са разрушени законно, прецени прокуратурата Снимка: © Screenshot "Под тепето"

Събарянето на тютюневите складове на бул. "Христо Ботев" в Пловдив не е в нарушение на закона, тъй като към момента на разрушаването им сградите не са имали статут на единични недвижими културни ценности. Това реши Окръжната прокуратура в Пловдив след проверка по казуса, съобщава БНР.

Разрушаването на двата склада през есента на миналата година не е подлежало на съгласуване с Министерството на културата по Закона за културното наследство, посочват като аргумент от прокуратурата.

Проверката по казуса започна през септември. По нея обвинението обаче е открило само административно нарушение на един от собствениците на тютюневите складове, който не е внесъл в общината план за управление на строителните отпадъци. По този повод прокуратурата е сезирала кмета на града Здравко Димитров, който има правомощията да наложи съответната глоба.

Двата тютюневи склада бяха съборени въпреки посещенията на министъра на културата Велислав Минеков на обекта и неговите заявки, че сградите ще бъдат защитени по Закона за културното наследство, тъй като представляват групов паметник на културата.

Складовете бяха част от проекта „Тютюневият град“ за преобразяване и подобряване на градските пространства. Това беше и една от идеите на общинската фондация „Пловдив 2019“, с които Пловдив стана Европейска столица на културата.

Разрушаването им беше по инициатива на дружеството "Кепитъл Холдинг Груп", което е собственик на сградата. А дейностите по събарянето ѝ започнаха въпреки процедурата по това складът да бъде обявен за паметник на културата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024